Глобальне потепління в Південному Китаї викликало зміни природного середовища, що стало причиною різкого збільшення видової різноманітності летючих мишей − первинного резервуара для виникнення нового коронавірусу SARS−CoV−2.

Читайте також: Вчені повідомили, люди якого віку найчастіше поширюють COVID−19

Про це йдеться в дослідженні вчених з Великобританії, Німеччини та США, які були опубліковані в журналі Science of the Total Environment.

Глобальні кліматичні зміни − підвищення температури, збільшення кількості сонячного світла і вуглекислого газу в атмосфері − змінили склад рослинності і природне місце існування тварин у багатьох регіонах світу.

Масштабне екологічне дослідження, проведене на півдні Китаю і в прилеглих областях М'янми і Лаосу, виявило істотну зміну типу рослинності в цих районах за останнє сторіччя. Це створило сприятливе середовище для проживання кажанів.

 

Відомо, що кількість нових вірусів, що зароджуються в популяції кажанів, безпосередньо залежить від кількості локальних видів цих тварин. Згідно з підрахунками вчених, тільки в одній провінції Юньнань, починаючи з початку ХХ століття, з'явилося 40 нових видів кажанів, які потенційно принесли з собою близько 100 типів коронавірусів. Через потепління і пов'язане з ним бурхливе зростання тропічних лісів цей регіон, за словами дослідників, став "глобальною гарячою точкою" зародження нових зоонозних патогенів.

Читайте також: Лікар розкрив одне з ускладнень після коронавірусу

У світовій популяції кажанів, за оцінками вчених, сьогодні перебуває близько 3000 типів коронавірусу. Кожен вид цих тварин переносить в середньому 2,7 коронавірусу. Більшість коронавірусів, які переносяться кажанами, не передаються людині. Але збільшення кількості видів кажанів у конкретному регіоні підвищує ймовірність того, що там зародиться небезпечний для людини патоген.

Дослідження показало, що за останнє сторіччя зміни клімату також привели до збільшення кількості видів кажанів у регіонах Центральної Африки і окремих частинах Центральної і Південної Америки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook