Генетичний аналіз зразків понад 7,5 тисячі людей, інфікованих COVID-19, дозволяє припустити, що новий коронавірус швидко поширився усім світом між 6 жовтня та 11 грудня минулого року і адаптується до господаря-людини.

Читайте також: Не коронавірус: Комаровський пояснив випадки повторного "зараження" COVID-19

Дослідження, проведене вченими в Інституті генетики Університетського коледжу Лондона (UCL), виявило майже 200 повторюваних генетичних мутацій нового коронавирусу – SARS-CoV-2, які, за словами дослідників, показали, як він може еволюціонувати під час поширення серед людей, повідомляє ТСН з посиланням на The New York Times.

За словами професора та керівника дослідження Франсуа Балу, результати показали, що значна частина генетичної різноманітності SARS-CoV-2 виявлена у всіх найбільш постраждалих від недуги країнах. Це означає, що вірус широко поширювався всім світом від самого початку епідемії.

"Всі віруси природно мутують. Саме собою це не погана річ, і нема підстав вважати, що SARS-CoV-2 мутує швидше або повільніше, ніж очікувалося", – сказав Балу. "Поки ми не можемо сказати, чи стає SARS-CoV-2 більш-менш смертельним і заразним".

Висновки команди UCL, опубліковані в середу в журналі Infection, Genetics and Evolution, підтверджують, що вірус з'явився в кінці 2019 року, сказав Балу, перш ніж швидко поширитися по всьому світу. Дослідження не змогло підтвердити точну відправну точку або місце розташування.

Команда Балу дослідила понад 7,5 тисячі вірусів з усього світу. Їхні результати доповнюють докази, того, що віруси SARS-CoV-2 мають загального предка від кінця 2019 року. Це означає, що малоймовірно, що цей вірус був серед людей до того, як був вперше виявлений, – сказав Балу. 

Читайте також: Коли в Україні завершиться масковий режим: відповідь Ляшка

Зазначимо, дослідження французьких вчених показало, що в країні коронавірусом заразився чоловік ще 27 грудня, майже за місяць до того, як Франція підтвердила свої перші випадки.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що "не здивована", і закликала країни розслідувати будь-які інші ранні підозрілі випадки.

Балу сказав, що 198 невеликих генетичних змін або мутацій, які виявили, незалежно один від одного, відбулися кілька разів. Вони можуть допомогти зрозуміти, як вірус адаптується і допомогти в розробці ліків і вакцин.

"Основна проблема для перемоги над вірусами полягає в тому, що вакцина або ліки можуть перестати бути ефективними, якщо вірус мутував", – сказав Балу. "Якщо ми зосередимо свої зусилля на тих частинах вірусу, які менш схильні до мутації, у нас більше шансів розробити ліки, які будуть ефективні в довгостроковій перспективі". 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook