Медпрацівники трьох закладів Волині, які у березні були зайняті на роботах з ліквідації гострої коронавірусної інфекції COVID-19, отримають обіцяні доплати. Про це йшлося сьогодні, 19 травня, на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики, яка відбулася у форматі відеоконференції.

Читайте також: Потрійна надбавка медикам: Волинь застрягла в бюрократичній тяганині

На комісії депутати розглянули проекти розпоряджень голови ОДА про внесення змін до показників обласного бюджету. Зокрема, рекомендовано було підписати проект розпорядження "Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2020 рік", згідно з яким спрямують кошти медикам, які у березні були зайняті на роботах з ліквідації гострої коронавірусної інфекції COVID-19, – повідомляє Волинська облрада.

Отже, з обласного бюджету буде спрямовано 1 мільйон 170 тисяч гривень. Кошти рекомендовано розділити таким чином:

– для КП "Волинська обласна інфекційна лікарня" – 615 тисяч 473 гривень;

– на потреби екстреної та швидкої медичної допомоги населенню – 514 тисяч 422 гривен;

– для КП "Волинське паталогоанатомічне бюро" – 40 тисяч 550 гривень.

Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський зазначив, що рішення про виділення коштів було прийнято оностайно.

"300% до окладу медикам, які стоять на передовій у боротьбі з коронавірусом!, – гарна обіцянка від Шмигаля, чи не так? Але лікарям і нам тут, на місцях, зовсім не солодко від таких обіцянок-цяцянок. Вже не сила місяцями чекати цих грошей з Києва! Саме тому, щойно, як і обіцяли, на бюджетній комісії, за одностайним рішенням більшості голів фракцій, депутатів Волинської обласної ради було прийняте рішення щодо виділення з обласного бюджету коштів на виплату трьох окладів за березень місяць нашим медикам, а не за години біля хворого, як пропонувалося", – прокоментував Михайло Імберовський.

За словами депутата є сподівання, що КМУ і Шмигаль виконають чергову обіцянку і таки виплатять обіцяні ними медикам 300% окладу за квітень місяць з Державного бюджету, як і вимагає від них бюджетне законодавство. Тим більше, що 65 мільярдів гривень мають для цього.

Голова обласної ради Ірина Вахович пояснила, що затримку з державними виплатами додаткових коштів медикам спричинили бюрократичні перешкоди, оскільки на рівні держави не було затвердженого порядку використання коштів.

Голова облради впевнена, що квітневі доплати медики отримають вже з Національної служби здоров'я України. В.о. начальника управління охорони здоров'я ОДА Валерій Руцький каже, що за попередніми підрахунками ця цифра сягає 31 мільйон гривень. Профільний посадовець від імені усіх медиків області подякував депутатам обласної ради на нинішню підтримку.

Між тим, розпорядженням, проект якого підтримала бюджетна комісія на сьогоднішньому засіданні, буде також спрямовано 500 тисяч гривень на перевезення медиків, які працюють в обласних комунальних медичних підприємствах. Ці кошти обласний бюджет отримав субвенцією з Луцького районного бюджету.

Крім цього, рішенням Івано-Франківської обласної ради від 13 грудня 2019 року № 1296-33/2019 "Про обласний бюджет на 2020 рік" із Івано-Франківського обласного бюджету передано Волинському обласному бюджету субвенцію на відшкодування вартості лікування хворих з цієї області у Волинській обласній психіатричній лікарні № 2 селища Олика у сумі 750 тисяч гривень. У зв’язку з реорганізацією цього закладу, кошти спрямовуються КП "Волинська психіатрична лікарня міста Луцьк".