З початку 2018-го від кору в Україні помер дорослий. 17 січня про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Читайте також: В Україні зафіксували понад 1000 випадків захворювання на кір

В одеському муніципальному департаменті охорони здоров'я розповіли, що 30-річна пацієнтка мала тяжке хронічне захворювання. Раніше в Одесі від кору померла 5-річна дитина.

Специфічного лікування недуги немає, але можна її попередити. Єдиний надійний спосіб захиститися — вакцинація.

В Україні є майже 500 тис. доз вакцини від кору, каже виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. У квітні очікують надходження ще 1 млн доз, закуплених Дитячим фондом Організації об'єднаних націй ЮНІСЕФ.

— Кір в Україні є, і ми маємо діяти. Прийшов до нас із Румунії, де також є проблема з рівнем вакцинації, — сказала Уляна Супрун.

Інкубаційний період інфекції — час, коли симптоми ще не проявляються, — становить 6–21 днів. Далі з'являються висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, сльозотеча, світлобоязнь, пронос і блювота. На четвертий-п'ятий день видно червоний висип, який розповсюджується на все тіло. Випадки кору зафіксували і в Польщі. Хворобу виявили у працівників м'ясокомбінату в Морлинах на півночі країни. Серед недужих є українці.

— П'ять людей із симптомами кору потрапили до лікарні в Оструді. Чотирьом підтвердили діагноз, одна особа чекає остаточних результатів. Ще одна людина захворіла на кір тижнем раніше, — розповів Здзіслав Соколовські, державний санітарний інспектор Польщі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter