Від 1 листопада в Україні станеться чимало новацій, які стосуватимуться багатьох громадян.

Читайте також: Україну накрило хмарою чадного газу

Зокрема, українські водії зможуть створити собі електронні права та техпаспорт і тримати їх у своєму смартфоні. Також уряд пообіцяв запустити оновлену митницю, пише ТСН.

Підвищення ціни на газ

Від 1 листопада підвищується ціна на газ для промислових споживачів - листопаді вони зростуть на 18,4-19,6%. У залежності від обсягів закупівлі та умов оплати, "Нафтогаз" пропонує газ за ціною 5 861 – 6 463 грн за тисячу кубометрів.

Нові реквізити для сплати податків

Державна фіскальна служба, як і всі в Україні, переходить на міжнародний стандарт банківських розрахунків IBAN. Відповідно від 1 листопада змінюються й реквізити для сплати податків. Їх можна знайти на сайті ДФС, а також безпосередньо в податковій інспекції.

У жовтні місяці ще можна було сплачувати за старими реквізитами, однак від 1 листопада – винятково за новими.

Читайте також: "Він крадій, я знаю", – Нефьодов про нового очільника Волинської митниці (відео)

Оновлена митниця

Як пообіцяв прем’єр-міністр Гончарук, із 1 листопада в Україні запрацює оновлена митниця.

"Ми сподіваємося, що з 1 листопада ми запустимо нову митницю, і ви відчуєте зміни. Наразі у митниці досі працюють корупціонери, ми про це знаємо", - розповів він.

Заборона на вилов риби

У низці областей України від 1 листопада 2019 року розпочинається осінньо-зимова заборона на вилов риби у зимувальних ямах. Вона триватиме аж до початку весняно-літньої заборони на період нересту водних біоресурсів у 2020 році.

Права у смартфоні

У листопаді українські водії зможуть завантажити свої права у власні смартфони. Також це можна зробити і щодо техпаспортів своїх автівок. За словами заступника голови МВС Сергія Гончарова, водій зможе зробити цифрову копію прав та техпаспорта за допомогою спеціального телефонного додатку, який розробляє Міністерство цифрової трансформації. Уже під час зупинки патрульним він зможе представити не пластикові документи, а електронні.

Обмеження швидкості

Від 1 листопада у Києві знову починає діяти обмеження на максимальну дозволену швидкість у 50 км/год. Відомо, що згідно з правилами дорожнього руху у населених пунктах діє обмеження швидкості у 50 км/год, але у деяких випадках місцева влада встановлює винятки. Відтепер ці винятки будуть скасовані.

Читайте також: В Україні суттєво скоротять працівників РДА

Інклюзивність у театрах

Від 1 листопада в Україні запрацюють оновлені Державно-будівельні норми щодо проектування закладів культури. Новими нормами встановлено розрахунок кількості місць у глядацьких залах закладів культури, що призначені для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних – 1-1,5% місць від загальної місткості залу, але не менше 2 місць. Такі місця слід передбачати в першому або останньому рядах партеру або ложі і розміщувати на плоскій ділянці підлоги.

Крім цього, з авансцени, окрім 2 східців-сходів, необхідно передбачати пандус або вертикальний підйомник для осіб з інвалідністю і маломобільних груп населення, що ведуть до проходів у залі. Для людей з порушеннями слуху в залах для глядачів, аудиторіях, лекційних залах, читальних залах бібліотек передбачена система посилення звуку індивідуального чи колективного користування.

Для людей з порушеннями зору має бути забезпечена необхідна тактильна та візуальна інформація. У приміщеннях з особливими вимогами до художнього вирішення інтер'єрів допускається використовувати інші компенсувальні заходи. Наприклад, аудіопокажчики.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook