У Житомирі від ускладнень грипу H1N1 померло двоє людей, а одна пацієнтка у вкрай тяжкому стані. Про це інформує ТСН.

Читайте також: Від ускладнень грипу померла вагітна жінка

За три тижні в області зафіксували 17 лабораторно-підтверджених випадків.

Хворий на свинячий грип 40-річний Дмитро другу добу перебуває в інфекційному відділенні міської лікарні. За його словами, усе починалося як звичайна ГРВІ, але  щодня ставало дедалі  гірше.

"М'язи болять, грудний біль. Висока температура, яку важко збити", – розповів хворий Дмитро Завадський.

На третю добу, коли  коли температура виросла до 40, він поїхав до лікарні. Його ушпиталили, а експрес-тест виявив пандемічний грип А (H1N1) відомий як свинячий. 

Читайте також: В Україні від ускладнень грипу померла ще одна людина

"Грип починається з різкого підняння температури до 39-40 градусів. Наростають явища загальної інтоксикації: загальна слабкість, біль в очах, у м'язах і тільки чкерез кілька днів  з'являються катаральні прояви у вигляді нежиттю, болю в горлі, кашлю", – розповіла завідувачка інфекційним відділенням Житомирської міської лікарні №1 Оксана Волкова.

У цій лікарні Житомира від ускладнень грипу вже померло  двоє  пацієнтів: чоловіки 58 і 86 років. Медики кажуть, що вони звернулися пізно, коли на тлі грипу розвинулась вірусна пневмонія.

"Ці вірусні пневманії  мають  нашарування у вигляді  бактерій. Це призводить до  того, що процес стає малокерованим", – пояснила Оксана Волкова.

За життя ще однієї 49-річної пацієнтки, в якої грип дав ускладнення, медики борються. Вона   перебуває у реанімації у вкрай тяжкому стані. 

За даними Центру громадського здоров'я, від початку сезону на ГРВІ та грип перехворіло понад два мільйони українців. Лабораторно підтверджено 41 випадок  грипу. Померло п'ятеро людей: три випадки на Житомирщині, по одному в Тернополі та Запоріжжі. Крім того, ще два випадки у лабораторії на підтвердженні.  

Читайте також: На польських птахофабриках поблизу Волині виявили спалах пташиного грипу

Наразі про епідемію грипу не йдеться. "Ми перебуваємо набагато нижче епідемічного рівня  хвороби. Ці тип вірусу характеризхуються тим, що полюбляють переважно молоде доросле населення. Цей вірус грипу, порівняно з вірусом грипу В, є більш не безпечним щодо ускладненя", – розповіла Оксана Артемчук, завідувачка відділу грипу і ГРВІ Центру громадського здоров'я.

Дітей від вірусу вберегли канікули. Але вони вже повертаються до шкіл і на кінець січня або початок лютого лікарі очікують ріст захворювання. Щоб уникнути грипу та його ускладень лікарі  радять  щепитися, а також уникати   скупчення людей, носити маску, не контактувати з хворими або триматися на відстані не менше метра. Крім того, слід ретельно мити руки, прибирати і провітрювати кімнати.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook