З 22 травня в Україні стартує другий етап послаблення карантину. Однак не у всіх областях можуть розпочатися послаблення. У МОЗ розповіли про 8 областей, які не відповідають критеріям щодо послаблення обмежень.

Читайте також: На Волині за останню добу семеро медиків захворіло коронавірусом

Які області не зможуть послабити карантин

Зокрема Чернівецька область та ще 7 областей не відповідають критеріям етапу пом'якшення карантину з 22 травня. Про це сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу, передає 24 канал.

"На сьогодні у Чернівецькій області у нас і велика захворюваність, і велика завантаженість ліжок. Вони не перейдуть на наступний етап, і ми будемо працювати над тим і сподіватися, що до першого червня ця захворюваність буде падати, і будуть одужувати громадяни, які перебувають в лікарнях", – сказав Степанов.

Директор департаменту охорони здоров'я Олег Чорний у коментарі "Суспільному" сказав, що наразі в Чернівецькій області є 982 ліжкомісця для лікування хворих на СOVID-19, з них 563 – зайняті. Відтак заповненість інфекційних перевищує граничну норму на майже 8%.

Читайте також: У Луцьку від COVID-19 помер молодий хлопець

Критерії для послаблення обмежень

Ще 18 травня очільник Міністерства охорони здоров'я заявив, що ситуація у восьми регіонах не відповідає критеріям, які дозволили б запускати там транспорт.

Він пояснив, що в МОЗ розробили документ про адаптивний карантин. Він передбачатиме, що області зможуть послаблювати карантин, якщо будуть дотримані первні критерії:

  • щодо захворюваності;

  • заповненості ліжок в лікарнях;

  • кількості тестувань.

"Якщо області не відповідають критеріям, то вона не переходить на інший етап. Ці показники будуть визначатися станом на 21 травня, щоб з 22 травня або переходив регіон на інший етап, або ж ні", – заявив Степанов.

Читайте також: У волинській психлікарні – спалах коронавірусу, хворі медпрацівники і пацієнти

Яка епідеміологічна ситуація у регіонах

За словами Степанова, станом на 18 травня не відповідали необхідним критеріям "в основному, області в західних регіонах нашої країни". Він назвав лише три з них – Чернівецьку, Волинську та Рівненську, заявивши, що є й інші.

Станом на 20 травня в Україні офіційно підтвердили 19 230 випадків захворювання на COVID-19. На першому місці за кількістю інфікованих залишається Чернівецька область – 2 796 випадків. В названих Степановим областях – Волинській та Рівненській – 676 та 1 217 випадків відповідно.

Друге та третє місце за кількістю інфікованих посідають Київ (2 410 випадків) та Київська область (1 261 випадок). Далі знову йдуть області на Заході України – Івано-Франківська (1 246 випадків), Львівська (1 136 випадків), Тернопільська (1 089 випадків) та Закарпатська (922 випадки).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook