Боротьба президента Володимира Зеленського з державними контрабандними схемами набирає обертів. Нещодавно глава держави вимагав від очільника митниці Олександра Власова звільнити голів Волинської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей. Проте чиновник вирішив надурити президента і просто відправив підопічних у відпустку.

Читайте також: "Ви вважаєте, що я – ідіот": Зеленський наказав звільнитися голові ДФС через скандали на західних митницях

За декілька днів Зеленський через подібні нахабні витівки попросив Власова самого написати заяву і піти з посади голови митниці Державної фіскальної служби. Той погодився це зробити.

"Шановний пане Президенте! Доїхав додому. Тримаю слово офіцера. Поважаючи вас, як Верховного Головнокомандувача, гаранта Конституції України, пишу заяву про увільнення від виконанння обов'язків голови Державної фіскальної служби.У понеділок направлю цю заяву до Кабінету міністрів України. Честь маю, полковник Олександр Власов", – написав він. 

Втім, виявилось, що слово офіцера нічого не значить і ніякої офіцерської честі Власов також не має, адже і цією заявою він вирішив надурити Зеленського.

Читайте також: Яка хвороба "косить" волинських митників після звільнення (відео)

Справа в тому, що офіційно Власов займає посаду начальника Одеської митниці, а  посаду в.о. глави ДФС виконував лише тимчасово.

Своєю заявою він просить звільнити його від виконання обов'язків глави ДФС, що означає його автоматичне повернення в Одесу, де він продовжить контролювати схеми найбільшої митниці країни.

План, як і в ситуації з головами західних митниць, придуманий в розрахунку на недалекість та недосвідченість команди президента. Але, якщо в перший раз це не спрацювало, то марно сподіватись, що фейкова заява спрацює у другий раз.

Варто відзначити, що на посаду в.о. голови ДФС Власов був призначений кабінетом міністрів Володимира Гройсмана. Сам прем'єр-міністр ще з приходу на посаду воював за контроль над нелегальними потоками на митницях із президентом Петром Порошенком. Вони намагались поставити на ключову посаду своїх людей, таких як скандальні Мирослав Продан та Роман Насіров.

Читайте також: Порошенко віддячив співробітнику СБУ званням генерала за війну проти Гройсмана за ДФС, – журналіст

До речі, 17 липня Кабмін може знов призначити "в.о." когось із вищезгаданих митників, після розгляду заяви Власова.

Опір системи "схем" та шалені втрати держави

Наразі злочинна система збагачення на митницях, яку контролює голова уряду Гройсман, чинить великий опір президенту Зеленському в його намаганнях припинити розкрадання держаних коштів.

Важливо розуміти, що прибутки з митниць складають до 40% бюджету України. Втрати за минулі 5 років склали 20 млрд доларів, які були розкрадені на митницях.Натомість держава за останній час набрала кредитів у МВФ в розмірі 5,5 млрд доларів.

Саме тому вкрай важливо зламати злочинну систему на митницях, аби бюджет України повноцінно наповнювався, а гроші спрямовувались на реформи та розвиток різних сфер.

Однак Гройсмана такий стан речей не влаштовує, адже втрачати контроль над  "золотою жилою" він не хоче, тим більше у світлі відходу від державних посад.

Тому і був розроблений хитрий план, аби Власов пішов лише з посади в.о. голови ДФС, але лишився на суперкорумпованій Одеській митниці. В той же час прем'єр-міністр посадить іншу свою людину у крісло в.о., зате залишить перевірених "схемників" на дуже прибуткових західних та Одеській митницях.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook