З приходом літа любителів активного відпочинку нестримно тягне на водойму, проте слід пам’ятати, що за таке коротке задоволення часто можна поплатитись власним здоров’ям.

Читайте також: Для волинян вода в річці Стир непридатна для купання: названо причину

З метою виявлення небезпечних чинників та недопущення їх впливу на здоров’я людини, закладом громадського здоров’я ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України" проводяться лабораторні дослідження питної води з питних фонтанчиків, води відкритих водойм та грунту на наявність збудників інфекційних (в тому числі рота- та ентеровірусів), паразитарних захворювань та хімічного забруднення.

Крім того, лабораторією особливо-небезпечних інфекцій у літній період, з підвищенням температура води у водоймах до 17°С (з червня по вересень), проводяться дослідження води відкритих водойм на наявність збудника холери. 

З початку червня досліджено 100 проб води, збудника холери не виявлено.З метою проведення досліджень якості і безпечності води відкритих водойм та грунту у місцях купання у період підготовки та в літній сезон, органи місцевого самоврядування та власники пляжів звернулися в лабораторії  ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України".

Читайте також: Смерть на воді: волинянам розповіли головні правила відпочинку, які збережуть життя

Результати проведених досліджень підтвердили безпечність купання у водоймах пляжів:

–  "Оболонь" м. Берестечко Горохівського райну (р. Стир),

–  о. Добре в с. Раків Ліс Камінь-Каширського р-ну,

–   "Сонячний" смт. Любешів (р. Стохід),

–  Любязької сільської ради у с. Любязь Любешівського р-ну (оз. Любязь),

–  мікрорайону Шахтарський  м. Нововлинськ (штучна водойма),

–  санаторію "Пролісок" с. Гремяче (р. Путилівка),

–  санаторію "Згорани" с. Згорани Любомльського р-ну (о. В. Згорани),

–  с. Згорани Любомльського р-ну (о. В. Згорани),

–  №1, №2,№3 ур. Гряда смт. Шацьк (о. Світязь),

–  спортивно-оздор. табору "Гарт" ур. Гушево Шацького р-ну (о. Світязь),

–  ЛОЗ "Супутник" ур. Гушево Шацького р-ну (о. Світязь),

– ЛОЗ "Світязь" с. Пульмо Шацького р-ну (о. Світязь),

–  ЛОЗ "Чайка" с. Світязь Шацького р-ну (о. Світязь),

–  пансіонату "Шацькі озера" ПрАТ «Волиньтурист» с. Світязь (о. Світязь),

–  санаторію "Лісова пісня" ур. Гаївка Шацького р-ну (о. Пісочне),

–  бази відпочинку "Біостаціонар" ур. Гаївка Шацького р-ну (о. Пісочне),

– бази відпочинку "Стожари" у с. Поліське Старовижівського р-ну (о. Пісочне).

Наполегливо радимо мешканцям та гостям Волині відпочивати в офіційно відведених для купання місцях, оскільки офіційні пляжі перед відкриттям та протягом купального сезону (з червня по вересень) перевіряються на безпеку: це і дослідження якості та безпечності  води, і упорядкування їх території, адже на території офіційних пляжів повинні бути встановлені роздягальні, душові, питні фонтанчики, громадські вбиральні, урни для збору сміття та відходів. Власники чи балансоутримувачі пляжів у процесі їх експлуатації повинні забезпечити прибирання берега, роздягалень, зеленої зони, прибирання і дезінфекцію вбиралень, а також щоденне вивезення зібраних відходів. Крім цього, щорічно пляж необхідно підсипати чистим піском або галькою.

Читайте також: Волинян попереждають про підвищення рівнів води на водоймах

Дуже важливо знати:

– там де багато людей, високе рекреаційне навантаження на водний об’єкт, є їжа та процес її приготування, вкрай необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, а також правил приготування та вживання їжі;

– не беріть із собою продукти харчування які можуть швидко зіпсуватися, заздалегідь підготуйте овочі та фрукти до вживання, використовуйте для транспортування та зберігання продуктів сумки-холодильники;

– ні в якому разі не використовуйте воду поверхневих водойм для миття продуктів, посуду, рук перед вживанням їжі;

– потурбуйтесь про воду для пиття та миття рук, якщо місце відпочинку не забезпечене водопровідною водою;

– під час купання слідкуйте за тим, щоб вода не потрапляли на слизові оболонки і у рот.

Звертайте увагу на колір сигнальних знаків (прапорців, табличок), що повідомляють про забруднення водойми.

Читайте також: Світязь може обміліти через клімат і кар'єр в Білорусі

Якщо водойма розташована за межами населеного пункту (ставки, озера, річки), відсутні будь-які попереджувальні знаки про заборону купання, існують ознаки небезпеки: присутність водоплавних птахів,  водопої великої рогатої худоби, змінений колір води, плівка на її поверхні, засміченість, купатися в такій водоймі теж не варто.

Остерігатися водойм зі стоячою та малопротічною водою, адже вологість, забрудненість і висока температура сприяють розвитку бактеріологічної флори, розвитку комарів, в тому числі малярійних.

Дотримуючись цих простих правил ви зможете захистити себе та своїх близьких від цілого ряду інфекційних та паразитарних хвороб, пов’язаних з водним та іншими факторами передачі.Для того, щоб знати про безпечність і якість води там, де Ви купаєтесь- звертайтесь до нас. Вартість таких досліджень не висока, а дасть Вам змогу впевнено насолоджуватися літнім відпочинком.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook