Рівно чотири роки тому, 22 травня 2014 року неподалік міста Волноваха Донецької області відбувся бій 51-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України із проросійськими бойовиками угрупування "ДНР".

Читайте також: У Луцьку вшанували волинських героїв АТО

Втрати ЗСУ в цьому бою стали найбільшими від початку антитерористичної операції та взагалі за історію української армії до того часу.

Загалом загинуло 18 бійців 51 ОМБР, ще близько 30 отримали поранення. Багато з тих, хто вижив, лікуються й досі.

У 2015 році волонтери виготовили пам’ятну меморіальну плиту з іменами загиблих, яку встановили на місці побоїща під Волновахою.

Коли емоції вже втишилися, а непроста історія подій на 10-му блокпосту до сьогоднішніх днів до кінця не почута – саме час говорити. Говорити прямо і щиро, спокійно і врівноважено, відтворюючи в пам’яті кожен спогад мерехтливими кадрами хроніки весни 2014-го, коли все тільки починалося...

10-й блокпост, Волноваха, 13 смертей відразу… Це був "чорний день" в історії Волині, сьогодні цю сторінку не перегорнути… не забути…

Вже незабаром тут розпочалося будівництво храму. Храм Святого Миколая у Волновасі – освятили сьогодні, 22 травня. Будівництво комплексу у Донецькій області започаткували волиняни - в пам`ять про загиблих воїнів 51-ої окремої механізованої бригади. Долучилася до хорошої ініціативи і народний депутат Ірина Констанкевич.

Читайте також: "Іловайськ для мене — це чорна, страшна, безперервна робота…"

"Символічно, що саме сьогодні відбулося освячення храму Святого Миколая Чудотворця, будівництво якого змогло об’єднати сотні та тисячі волинян. Я дуже рада з того, що мені вдалося долучитися до хорошої ініціативи, адже Волноваха навік вкарбувалася історію Волині і це був наш обов’язок перед тими хлопцями, які одними із перших поклали своє життя на вівтар незалежності та територіальної цілісності України", – зауважила Ірина Констанкевич.

Через парламентський тиждень Ірина Констанкевич не змогла поїхати на відкриття храму, однак запевнила, що при нагоді обов’язково там побуває.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter