Підприємство "Волинська ягідка" почало дві процедури оцінки впливу на довкілля щодо зрошення плантацій лохини в Шацькому районі.

Читайте також: На підприємствах, які звинувачуються в обмілінні Світязя, проводять обшуки

Інформація про це з'явилася в Єдиному реєстрі з ОВД 23 січня, пише Сила правди.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Волинська ягідка" побудувала два велетенські ставки без відповідних на те дозволів і близько двох років використовує воду з Прип'яті для поливу плантацій лохини.

3 січня 2020-го Прокуратура Волині повідомила про відкрите кримінальне провадженнявідносно посадовців Держекоінспекції, які допустили таку ситуацію. З документів в судовому реєстрі стало відомо, що крім "Волинської ягідки" у провадженні фігурують ще два підприємства, які вирощують лохину в Шацькому районі.

У повідомленнях про плановану діяльність ТОВ "Волинська ягідка" йдеться про намір обладнати 6 свердловин і два водонакопичувальні басейни площею 17,285 тис. м3 та 34,570 тис. м3. Також братимуть воду з Прип'яті.

"Насправді ж, обидві водойми вже давно існують. А враховуючи те, що вони були заповнені водою протягом посушливого 2019-го, можна з високою вірогідністю припустити, що і свердловини вже побудовані", – каже аналітик Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Петро Тєстов.

Згідно статті 15 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" порушеннями, зокрема, є:

1) надання завідомо неправдивих чи неповних відомостей про вплив на довкілля планованої діяльності;

Читайте також: Катастрофічне обміління Світязя: озерна вода йде на полив лохини? (відео)

4) підготовка завідомо неправдивого звіту з оцінки впливу на довкілля чи завідомо неправдивого висновку з оцінки впливу на довкілля;

6) провадження планованої діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, без здійснення такої оцінки та отримання рішення про провадження планованої діяльності.

"Очевидно, що "Волинська Ягідка" порушила відразу декілька пунктів. Тому, правильним розвитком подій, на мою думку, було б заборонити діяльність підприємства в зв'язку з непроходженням ОВД до моменту його проходження. Державна екологічна інспекція повинна б була нарахувати суму збитків, завданих довкіллю внаслідок незаконної діяльності. Тут варто враховувати і шкоду завдану земельним ресурсам – незаконне створення ставків, і шкоду водним ресурсам та надрам – незаконний водозабір з Прип'яті, незаконні свердловини. Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА не повинне погоджувати висновку з ОВД, адже у звіті буде подана завідомо неправдива інформація щодо діяльності підприємства", – зауважує Петро Тєстов.

До слова, 4 лютого з джерел в правоохоронних органах стало відомо про обшуки на ягідних підприємствах, що фігурують в кримінальному провадженні. Про це також написало видання NewsMakers. За його інформацією, обшуки проводили співробітники Департаменту стратегічних розслідувань, слідчого управління ГУНП із задіянням КОРДУ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook