До голови Волинської ОДА Олександра Савченка з вимогою захистити їхні права та храми звернувся митрополит Володимир-Волинський та Ковельський Володимир та єпископ Волинський та Луцький Нафанаїл

Читайте також: Громада села на Волині перейшла до ПЦУ

Про це повідомляється на сайті УПЦ МП.

"В останні місяці склалась тривожна ситуація в царині релігійних питань в зв’язку з утворенням Православної Церкви України і виникненням цілої низки конфліктів між так званими "активістами", які під модними нині гаслами "Геть московських попів" намагаються захопити майно, належне канонічній Українській Православній Церкві, та прихожанами і священнослужителями храмів УПЦ, які захищають своє конституційне право на свободу совісті та релігії.

Читайте також: У селі на Волині відбулася перша архієреська Літургія в ПЦУ

Так, на території Волинської області були незаконно відібрані храми в наступних населених пунктах: Берестечко, Берестяне, Бобичі, Голишів, Диковини, Красноволя, Кримно, Кутрів, Кульчин, Кропивщина, Лучиці, Нічогівка, Положево, Радомишль, Садів, Тельчі, Тополище, і ця тенденція невпинно зростає", – йдеться у зверненні.

"Кількість нападів на храми, священнослужителів та вірян Української Православної Церкви значно зросла. Ці захоплення наразі носять масовий характер, стають причиною порушення права на свободу світогляду і віросповідання, гарантованогостаттею 35 Конституції України, у зв’язку з чим до поліції почали надходити десятки скарг від громадян щодо порушення їх прав на свободу віросповідання. Пов’язано це з тим, що органи місцевої влади втручаються у внутрішні справи релігійних громад. Поряд з цим, систематичний характер мають місце погрози, залякування, агітація. На вірян та священнослужителів чиниться тиск", – зазначають у зверненні.

Окрім того, в УПЦ МП наголосили на відмінності понять "територіальна громада" та "релігійна громада". Зокрема зазначили, що рішення щодо переходу до ПЦУ на зборах територіальної громади є незаконними.

"Таке втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України. Священнослужителі і прихожани Церков УПЦ постійно звертаються з вимогою молитовного стояння на захист своїх прав. Від імені священнослужителів та релігійних громад Волині просимо Вас, посприяти припиненню порушення прав і свобод наших віруючих людей", – звернулися до Савченка.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook