Волинського митника, який публічно розповів про про корупцію та контрабанду на волинських пунктах пропуску, звільнили.

Читайте також: Які схеми корупційних заробітків діють на Волинській митниці

Про це йдеться в сюжеті ТРК "Аверс".

В немилість інспектор відділу роботи з персоналом Волинської митниці ДФС Петро Євтушок потрапив тоді, коли посмів без дозволу керівництва розповісти в ефірі ТРК "Аверс" про незаконну схему ввозу товарів із Польщі, яка діє з відома керівництва. В той же час ще один митник, який пропустив через волинський кордон півтори тонни бурштину, став заступником начальника на Тернопільській митниці ДФС.

Позавчора, 7 червня, на хабарі впіймали працівників волинського митного поста "Піща". Як повідомляє прокуратура, інспектор та його керівник за подяку не перешкоджали ввезеню в Україну автомобілів на "євро номерах". А ще 14 квітня цього року на ще одному волинському пункті пропуску "Устилуг", на хабарі спіймали головного інспектора митної служби. Він також брав данину в "бляхарів". А Петро Євтушок, донедавна інспектор відділу роботи з персоналом Волинської митниці ДФС, в ефірі телеканалу Аверс розповів про контрабанду та корупцію на волинській митниці.

Підтвердженням слів Петра Євтушка про зловживання на митниці є відкрите кримінальне провадження від 18 листопада, в якому йдеться про те, що за один день волинський пункт пропуску "Устилуг" без розмитнення перетнуло 50 автівок, забитих товаром. А митники за "подяку" від 300 до 1000 доларів закривали очі на ввезення контрабанди до України. У ході досудового розслідування на початку травня цього року прокуратура здійснила виїмку документів на митному пості "Устилуг".

До слова, кримінал відкрили за повідомленням того ж працівника митниці Петра Євтушка. Інспектору за те, що публічно розповів про корупцію на митниці «вліпили» кілька доган, розпочали службову перевірку. А 7 черня начальник митниці підписав наказ про звільнення Євтушка. Причина: митник в ефірі телеканалу "Аверс" розповів інформацію про діяльність митниці, критикував керівництво і при цьому не погодив погодив участь у програмі з керівництвом митниці та прес-службою. Мовляв, інформація про корупцію на митниці, яку він розповів в ефірі – нічим не підтверджена. Так, Віктор Кривіцькій, начальник Волинської митниці на одному з місцевих телеканалі розповідає: корупції на митниці – немає. А всі звинувачення – фейкові.

Читайте також: Якою є щоденна нелегальна "каса" волинських митників

Журналісти ТРК Аверс поїхали до начальника митниці за коментарем, і навіть застали його на робочому місці, проте отримали відмову. Не захотів головний митник Волині навіть спустити до журналістів. Як зазначила головний державний інспектор з питань доступу інформації Волинської митниці Валентина Черниш – для уникнення всіляких провокацій.

"У нього є підстави все-таки вважати, що ваш телеканал дає необ’єктивну інформацію. Тому він хоче, скажемо так, уникнути всіляких провокацій", – зазначила вона.

Тож розпитати про заяви Євтушка і про випадки хабарництва так і не вдалося. До слова, на українській митниці цікава кадрова політика. Тут до вчорашнього дня працював такий собі – Євген Шелігацький. У 2016 році він був серед тих, хто пропустив через "Ягодин" 1,5 тонни контрабандного бурштину. Тоді його не звільнили – просто отримав догану.

Останній місяць він займав посаду в.о. начальника антикорупційного управління Волинської митниці. Хоча недавно чоловік виграв конкурс на заміщення вакантних посад – там він буде заступником начальника Тернопільської митниці в напрямку протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії. Попри те, що результати конкурсу оголосили ще 25 травня – Шелігатський – 7 червня і досі на робочому місці на Волинській митниці. Він не лише не поїхав на своє нове робоче місце в Тернопіль, а й не звільнився зі старого. Його наказ про звільнення датується 6 червня.

Для чого Шелігацькому, який тут і так займав достойну посаду, йти працювати на Тернопільську митницю – через яку фактично не їздять вантажі? Чи не тому, що згідно з законом, аби бути не в.о., а стати начальником, потрібно зайняти аналогічну посаду в іншому регіоні. І чи не для того Шелігацького перевели до Тернополя. І чи взагалі він поїхав в Тернопіль - бо спочатку він був на місці: це підвердила журналістам Аверсу і охорона, і прес-служба. Щоправда, вже через хвилин 5 виявилося, що він поїхав в Тернопіль.

Читайте також: Волинський митник розповів про корупційні схеми головного фіскала області

Тож не здивуємося, що за місяць-другий Євген Шелігацький повернеться на Волинь, але вже не в якості виконувача обов'язків, а як цілий заступник начальника управління протидії митним правопорушенням. Адже права рука начальника митниці Кривіцького має бути завжди поряд.

Детальніше дивіться в сюжеті:

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter