Лікар-нефролог, завідувач відділення амбулаторного діалізу Ковельського МТМО Андрій Мельник дав поради Волинянам, як зберегти нирки здоровими. Корисні поради оприлюднили на сторінці медзакладу у Facebook.

Читайте також: У МОЗ повідомили, куди звертатися лікарям, якщо немає доплат

Отже, 10 "золотих правил" від лікаря 

Не зловживати сіллю та м’ясною їжею. Максимально обмежити вживання консервів, харчових концентратів, продуктів швидкого приготування.

Контролювати масу тіла. Не допускати надлишкової ваги та не скидати її раптово. Більше вживати овочів та фруктів, обмежити висококалорійні продукти.

Пити більше рідини (прісну воду, зелений чай, ниркові фіточаї, натуральні морси, компоти). Об’єм вжитої рідини має бути таким, щоб забезпечити утворення 1200-1500 мл сечі за добу.

Не палити, не зловживати алкоголем.

Регулярно займатися фізкультурою (для нирок це не менш важливо, ніж для серця!) – 15-30 хв. на день або по1 годині 3 рази на тиждень. Більше рухатись (ходити пішки, при можливості – не користуватись ліфтом і т. д.).

Читайте  також: Скандальний ексдиректор, який обкрадав Волинську обласну дитячу лікарню, поновився на посаді

Не зловживати знеболювальними засобами (якщо неможливо повністю від них відмовитись, обмежити прийом до 1-2 таблеток на місяць), не приймати самостійно, без призначення лікаря сечогінних, не займатись самолікуванням, не захоплюватись харчовими добавками, не експериментувати над собою, вживаючи "трави" з невідомим складом, "спалювачі жирів", які дозволяють "схуднути раз та назавжди без всяких зусиль з вашого боку".

Уникати контактів з органічними розчинниками та тяжкими металами, інсектицидами та фунгіцидами у промисловості та у побуті (при ремонті, обслуговуванні машин, сільськогосподарських роботах тощо), користуватися засобами захисту.

Не зловживати перебуванням на сонці, не допускати переохолодження поперекової ділянки та органів тазу, ніг.

Контролювати артеріальний тиск, рівень глюкози та холестерину крові.

Регулярно проходити медичне обстеження, яке дозволяє оцінити стан нирок (загальний аналіз сечі, альбумінурія, біохімічний аналіз крові, УЗД), якщо у вас наявні фактори ризику захворювань нирок, такі як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, надлишкова маса тіла, хвороби нирок у вас чи родичів.