Волинський політик, очільник обласного партійного осередку "Європейської Солідарності" Петра Порошенка Іван Мирка похизувався здачею Білорусі десятків гектарів української землі.

Читайте також: "Чергова театральна постановка": блогер викрив Марину Порошенко в імітації волонтерства

Екскерівник департаменту інфраструктури і туризму Волинської ОДА Іван Мирка на сторінці у Facebook розмістив пост, в якому похизувався своєю роботою у цій сфері.

"На службі випала честь і завдання входити в комісію "демаркації кордону України". Виконувати завдання, шукати той кордон, тримати "вудку з маркером", кормити комарів зі звичайними прикордонниками і з надзвичайними послами.

Разом з Віталієм Чернецем ми дослідили і описали всі пункти пропуску на Волині. Підготовили все, що слід зробити. Винайшли всі місця для переносу пунктів для їх правильного функціонування.

На власні очі я бачив, як змінюються облаштування базування прикордонних військ. І пройшов шлях від почуття гіркоти до почуття гордості за свою державу. Ми відстоювали наші кордони підписом і печаткою", – пише Мирка.

Нагадаємо, що у 2013 році розпочався процес демаркації українсько-білоруської ділянки державного кордону. Лінія проходження державного кордону затверджена Договором між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон, який набрав чинності 18 червня 2013 – після ратифікації документу білоруською стороною. Україна ратифікувала його ще 18 липня 1997-го.

28 квітня 2017 року президенти Білорусі Олександр Лукашенко та України Петро Порошенко домовилися завершити демаркацію кордону двох країн, в результаті якого Білорусь отримала десятки гектарів на прикордонних територіях. У червні 2018 року сторони затвердили перспективний план демаркації державного кордону на 2018-2026 роки. 

На ділянці українсько-білоруського кордону між Волинською і Брестською областями у 2018 році було встановлено попереджувальні інформаційні знаки, і відновлено демаркаційні роботи, припинені два роки тому внаслідок протестів жителів прикордонних українських територій.

Читайте також: "Рускіє в Лондонє": Порошенко прокоментував скандал із сином на концерті (відео)

Мешканці села Ветли Любешівського району Волинської області у травні 2016 року намагалися відстояти один з каналів. Вони перекрили дорогу і заблокували демаркаційні роботи білоруської сторони, яка на той час встигла очистити просіку вздовж лінії державного кордону на території Гірківської сільської ради Любешівського району.

На їх думку, делімітація українсько-білоруського державного кордону була проведена не вірно. У зв’язку з цим білоруська сторона у лютому 2016 року була змушена призупинити інженерні роботи.

Проблемною ділянкою став Жировський канал, який на цій ділянці проходить вздовж кордону та у відповідності до договору між країнами належить Республіці Білорусь. 

Зазначимо, що у рамках демаркації державного кордону відбулася передача Білорусі значної кількості земельних ділянок, в тому числі лісових масивів. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook