У Луцькому міськрайонному суді в один день розглядали дев’ять майже однакових справ: водії оскаржували протоколи, які на них склали поліцейські.

Читайте також: Скандальний луцький суддя отримав догану і позбувся зарплати

Як з’ясувалося, правоохоронці здебільшого складали протоколи на власний розсуд, тож суддя змушений був їм пояснювати, як це робити правильно та відповідно до закону, йдеться в сюжеті телеканалу "Аверс", передає ІА "Волинські новини".

У залі суду поліцейські поводяться дещо нахабно. Один з них вимагає, щоб суддя більше не ставив йому запитань, інший відмовляється надати суду своє посвідчення. За неповагу до суду на правоохоронця складають окремий протокол за статтею 185 пунктом 3 КУПАП.

Тим часом суддя починає розглядати відеодокази нетверезого водіння, що їх надали самі ж правоохоронці.

Виявляється, історія така: чоловік дозволив кермувати племінниці. Поїхав із нею на заправку. І вже коли виходив з приміщення, напоровся на поліцейських.

"Де момент зупинки? Немає. Проблискових маячків немає. Нічого немає", – коментує відеозапис суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко.

Цікаво, що поліцейські племінницю водія навіть не опитували. Яке саме правопорушення відбулося насправді – з’ясовувати, мабуть, не дуже й поспішали. Натомість в обхід процедури швиденько почали складати протокол. І навіть вписали якогось свідка. Втім на жодному відео свідків нема.

"Свідків немає. Ну як можна притягнути особу до відповідальності? От вам весь результат. Ви самі все бачите, – каже суддя. – А в нас суди не такі, все не так, і в усьому винуваті тільки суди. І от як тепер будемо наголошувати на тому, що вони виконали вимоги статті 256 "Зміст протоколу про адміністративне правопорушення"? Це все взагалі відсутнє. Тобто вони на власний розсуд, на власне тлумачення все виконують, не дотримуючись процедури. А тому це всі підстави закрити справу за відсутністю складу події".

Читайте також: Скандально відомий луцький суддя розповів, чому відпустив з-під варти п'яного водія-вбивцю (відео)

В іншому випадку поліцейські написали, що запропонували водію пройти медичний огляд, а мали б – огляд на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, про що йдеться у частині 1 статті 130 КУПАП.

Зі слів судді, диспозиція цієї статті не передбачає медичного огляду. Тож правоохоронці, як то кажуть, знову "влучили в молоко" з протоколом.

Цікаво, що перед судом – аж ніяк не новачки. Тут є поліцейські, які в правоохоронних органах працюють по шість років. Утім протоколів за цей час так і не навчилися складати. Тож суддя змушений був їм пояснювати, і як складати протокол, і як заповнювати бланк.

Поліцейські у своїй документації навіть не вказали, скільки часу водій був затриманим у райвідділі поліції та коли його звільнили.

Свідків, як виявляється, теж залучали на власний розсуд, а не так, як цього вимагає закон.

І це лише частина процедурних порушень. От і виходить: якщо поліцейські не знають законодавства або ж нехтують ним, навіть порушники можуть уникнути покарання.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook