Волинян розпочали щеплювати від коронавірусної інфекції вакциною Moderna. Вакцину розподілили у семи центрах вакцинації, які діють в області, – розповів керівник обласного управління охорони здоров’я Роман Рудоквас, пише Суспільне.

Читайте також: В Україні хочуть дозволити комбінувати вакцини проти COVID-19

Попередньо на Волинь надійшло 1 780 флаконів, тобто 26 700 доз препарату.

У центрі вакцинації в Луцькому центрі первинної медичної допомоги № 2 на щеплення вакциною Moderna 26 липня записалися 30 людей.

Першою отримала щеплення від COVID-19 лучанка Катерина Паксіватова. Зі слів жінки, під час епідемії читала інформацію про різні препарати та виробників, тому вирішила щеплюватися вакциною Moderna.

«То ж дізнавшись, що є Модерна, одразу вирішила записатися», – каже лучанка.

Перед щепленням лучани заповнюють анкету, далі лікар оглядає пацієнта та перевіряє стан його здоров'я, після чого приймає рішення про щеплення.

Під час щеплення людині вводять антиген, тобто вірус в ослабленій формі, який дозволяє сформувати пам'ять і зменшити перебіг тяжкості захворювання, якщо таке станеться, – каже завідувачка тимчасового інфекційного стаціонару в Луцьку Тетяна Хлєбік.

Лікарка мобільної бригади з вакцинації Аліна Алєксєйчук говорить: записатися на щеплення вакциною Moderna може кожен охочий.

«Кількість доз у флаконі – 15, тому потрібно записатися попередньо. Центр вакцинації працює у будні та вихідні дні з 9 до 15 години», – зазначила лікарка.

Наразі в Луцькому центрі первинної медичної допомоги № 2 медики щеплюють вакцинами AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna, розповіла медична директорка установи Світлана Бойко.

Читайте також: Лікар розповів, кому і навіщо може знадобитися третя доза вакцини від коронавірусу

«На сьогодні Moderna, майже як і Pfizer, має 94 % ефективності. Це хороший показник. Moderna в області достатньо, і черги такої, як на Pfizer немає», – зазначила меддиректорка лікарні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook