Волиняни просять Президента Володимира Зеленського захистити їх від злочинів заступника начальника Волинської митниці Юрія Терещука. На початку березня цього року громадська організація Волинський центр протидії корупції (ГО "ВЦПК") звернулася до президента України, директора НАБУ, прокурора області припинити кримінальний розгул і контрабандні схеми на Волинській митниці.

Читайте також: Розлучення корумпованого волинського митника та доньки експрокурора: сторони не з’явились в суд (відео)

Про це передає from-ua.com .

Зазначається, що до організації корупційних махінацій причетний заступник її начальника Юрій Терещук, який "заганяє" на свої компанії імпортерів автотранспорту. Йдеться і про шахрайство чиновника. Він організатор авантюр і масових заворушень на Волині, метою яких було призначення лояльного до місцевого криміналу керівника Волинської митниці.

Однією з жертв таких розборок став Олександр Шавлак, який був відряджений на Волинь і відмовився вступати в змову з місцевими контрабандистами, які, як виявилося, мають протоптані стежки до вищих ешелонів влади, зокрема до парламенту.

Будучи заступником голови Волинської митниці, Юрій Терещук підозрюється в низці шахрайств, незаконній економічній діяльності, відмиванні коштів. Зокрема, від його протизаконних дій постраждав Віктор Севко. Потерпілий сам звернувся в ГО "ВЦПК" (Волинський центр протидії корупції) і розповів про те, як він став жертвою кримінального злочину Терещука. Севко стверджує, що Терещук і його партнер Микола Сидорчук заснували фірму ТОВ "Кастомс Брок". А стати директором цієї фірми Севку запропонував сам Терещук. Це було в 2012 році. З тих пір ця фірма займалася відмиванням коштів та шахрайством при ввезенні автомобільної техніки з-за кордону. Як розповів Севко, Терещук і його подільник-шахрай фальсифікували контракти від Гонконгської компанії і побудували корупційну схему ввезення елітних автомобілів. А коли у цієї банди і у самого Терещука виникли проблеми з законом, який постраждав від махінацій Терещука, Севку був заборонений виїзд за кордон. А сам організатор шахрайської схеми продовжує займати високу посаду, організовує імпорт автомобілів, незаконне транспортування сигарет з Білорусі та незаконне відшкодування ПДВ.

Читайте також: Дружина скандально відомого волинського митника подала на розлучення та продає квартиру за 3 мільйони

Зокрема, він підозрюється в організації та кришуванні незаконного вивезення бурштину промисловими партіями в уже згаданий Гонконг. Там відкрив компанію і вів угоди з Юрієм Терещуком його товариш з кримінального світу Андрій Шваліковскій на прізвисько Сом. Зараз він знаходиться в розшуку Інтерполу за контрабанду, а також фігурує в кримінальних процесах за шахрайство, тяжкі злочини на території ЄС. Щоб прикрити свою аферу, Терещук через підставних осіб, придбав відходи бурштину і переправив їх до Польщі, зателефонувавши як анонім на "гарячу лінію" польської митниці і повідомив про "копійчану" контрабанду. Все було зроблено з метою дискредитації працівників митниці, які відмовилися бути учасниками схем вивезення бурштину.

Повна бездіяльність правоохоронних органів щодо перевірки фактів зловживання службовим становищем, доступу до держтаємниці, відвідування територій держави - агресора, побудови корупційних схем на митниці Юрія Терещука можна пояснити тільки тісними клановими зв'язками, що ведуть до Росії. Терещук, почавши роботу на держслужбі у відділі архітектури Луцької міської ради в 2010 році, як зять колишнього прокурора Волинської області Андрія Гіля за 5 років роботи на Ягодинській митниці в "турборежимі" пройшов шлях від інспектора до заступника установи. Статки Терещуків-Гилеїв відомі на Волині кожному: квартири, будинки на Шацьких озерах, елітні авто.

Тому, ГО Волинський центр протидії корупції звернувся до Зеленського та керівників правоохоронних та антикорупційних органів країни з проханням не тільки розкрити і припинити кримінальний розгул на Волинській митниці, а й взяти під особистий контроль перевірку діяльності Терещука.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook