Фахівці розповіли, які продукти у жодному разі не можна вживати сирими та без термічної обробки, аби не отримати проблеми зі шлунком. Про це пише видання steaklovers.menu.

Читайте також: Вчені назвали топ продуктів, які прискорюють старіння: список

Квасоля. Хоча в червоній квасолі багато білка, клітковини та антиоксидантів, вживання її в сирому вигляді може викликати серйозні проблеми, аж до харчових отруєнь. Справа в тому, що в цьому продукті міститься фитогемагглютинин, який дуже негативно діє на шлунок, викликаючи харчове отруєння. Переконайтеся, що квасоля варилася не менш 10 хвилин, перш ніж подати її на стіл.

Лімська квасоля. Цей екзотичний сорт завжди повинен бути приготовлений з особливою ретельністю, оскільки містить ціаногенні глікозиди – сполуки, які захищають рослини, але шкодять людям, виробляючи синильну кислоту, потрапляння якої в організм у великих дозах призводить до смерті.

Кісточки яблук, манго, груш, персиків, абрикосів. Насіння свіжих яблук помилково вважається корисним, але в їх складі присутня речовина, яка в шлунку перетворюється на синильну кислоту.

Молоко. Йдеться про молоко, яке не пройшло обробку. Пастеризація вбиває кишкову паличку та сальмонели, які можуть зустрічатися в молоці. Згідно з даними вчених, сире молоко викликає харчові отруєння в 150 разів частіше, ніж інші продукти.

Картопля. Недоварена картопля містить крохмаль, який погано перетравлюється та призводить до здуття кишечника. Якщо ж картопля довго зберігалася та її шкірка покрилася зеленими плямами, таку краще зовсім не вживати. В ній утворилася речовина соланін, яка може викликати отруєння, а в гіршому випадку – зупинку серця.

Читайте також: Лікарі назвали найнебезпечніший продукт для дитини

М'ясо та птиця. Недоварене м’ясо може містити сальмонелу, кишкову паличку, інші небезпечні бактерії. У сирому м’ясі птиці присутня бактерія кампилобактер, яка призводить до діареї і викликає гастроентерит (інфекційне захворювання шлунка).

Сосиски. Експерти з харчування з’ясували, що в сирих сосисках можуть міститися лістерії – патогенні бактерії, здатні викликати такі захворювання, як менінгіт, енцефаліт і провокувати викидень у вагітних. Звичайне кип’ятіння їх вбиває.

Пророщені зерна. Цей продукт вважається дуже корисним. Але багато паростків містять шкідливі бактерії (кишкову паличку, сальмонелу). Тим більше, що їх вирощують в умовах високої вологості, де ті активно розмножуються. Найбезпечніші – паростки пшениці та кукурудзи, але навіть їх краще кип’ятити перед вживанням.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook