13 грудня українці святкують день Святого Андрія. Але саме з 12 на 13, згідно з повір'ям, дівчата і хлопці придивлялися одне до одного. А після Водохреща розпочинався сезон зимових весіль.

Читайте також: 8 грудня – яке сьогодні свято та що не можна робити в цей день

З давних давен дівчата на Андрія ворожать на своїх суджених. Вважається, що перед ворожінням не можна їсти нічого м'ясного, а тільки хліб і воду. Гадати повинні тільки дівчата або жінки. Які ж є види ворожіння на Святого Андрія. Ми пропонуємо кілька популярних способів.

Ворожіння на Андрія Первозванного за допомогою ланцюжка

У кімнаті дівчина залишається сама і бере в праву руку золотий або срібний ланцюжок. Дівчина повинна зосередитися на питанні, яке її найбільше цікавить. Чітко уявивши, що саме цікавить, дівчина кидає ланцюжок на стіл і дивиться на фігуру, яка вийшла.

Інтерпретації фігур, найпопулярніші з яких:

  • коло: в майбутньому складеться ситуація, для розплутування якої треба буде докласти багато зусиль;

  • овал: непроста ситуація, проте не вимагатиме особливих втрат;

  • рівна лінія: успіх і найсприятливіший час для здійснення своїх мрій;

  • змійка: варто бути обачним і не довіряти людям навколо тебе,

  • заплутаний вузол: чекайте інтриг;

  • трикутник: ознака удачі в справах;

  • метелик або бантик: до побачень, любові, а, можливо, і весілля;

  • ланцюжок, що склався в якусь букву: чекайте новий роман з людиною, ім'я якого починається на цю букву.

Ворожіння на чашках

Для цього підійдуть кілька непрозорих чашок. Необхідно розкласти в них хліб, цибулю, сіль, цукор, перстень, гроші, і в одну налити воду. Тих, хто ворожить, має бути стільки, скільки чашок.

Кожен з присутніх по черзі вибирає чашку із заплющеними очима.

  • Цибуля – до сліз,

  • хліб – до достатку,

  • каблучка – до весілля,

  • вода – на вас чекає вагітність,

  • сіль – будьте уважні, оскільки найближчим часом вас можуть чекати неприємності,

  • із цукром – веселощі,

  • гроші – станете багатим.

Ворожіння на сірниках

На тарілку з водою кладуть два сірники: один – це хлопець, в ідеалі той, якому дівчина симпатизує; другий – символ самої дівчини. Потім потрібно подути на ці сірники: якщо від дівочого дихання вони зійдуться, то це ознака того, що задуманий кавалер стане нареченим.

Ворожіння на перехресті

Опівночі на перехресті дівчата окреслюють кожна своє коло, стає у нього і починає прислухатися до звуків вулиці – якщо чує радісні крики, сміх, пісні – скоро вийде заміж. А якщо дівчина почує чиюсь сварку, плач або голосіння – залишатися їй, згідно з народним повір'ям, у дівках.

Читайте також: День святої Катерини: що потрібно, а що не можна робити в цей день

Запрошення на вечерю

Цей метод дивний і страшний. Дівчина накриває в порожній кімнаті стіл скатертиною, накриває його посудом, крім ножа і вилки, і каже:

"Суджений-ряджений, приходь до мене вечеряти".

Всі виходять, а вона, залишившись одна, замикає вікна і двері і чекає.

Ознаки наближення судженого: завивання вітру, удари у вікна і двері. Потім з'являється суджений. Дівчина повинна сидіти на своєму місці, не відповідати на питання, помічати риси обличчя і одяг. Суджений сідає за стіл і починає розважати її бесідою. Дівчина повинна раптово стрепенутися і впритул запитати: "Як звати?" Суджений називає ім'я і виймає щось із кишені. У цей момент дівчина повинна сказати: "Цур, мене!" Суджений зникає.

Ворожіння на професію

Вірили, що можна на Андрія навіть дізнатися професію свого майбутнього чоловіка. Для цього дівчата йшли до річки, набирали мул з дна, приносили додому і розглядали. Якщо в мулі знаходили цвях – чоловік буде ковалем, якщо тріску – теслею, пісок – каменярем, а якщо нічого не знаходили – хліборобом.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter