У Луцьку завершилися археологічні та будівельні роботи у нововідкритих підземеллі вежі Чарторийських та підземеллі колегіуму єзуїтів, які об’єднали в єдиний комплекс.

Читайте також: Відомий музикант передав волинському музею колекцію старожитностей (фото)

Про це повідомляє Суспільне Волині.

«Археологи винесли понад 400 кубів ґрунту, будівельного та побутового сміття й археологічного матеріалу понад 1 000 зразків», – розповів археолог Віктор Баюк.

Каже: нині зразки на опрацюванні в науковців, після чого їх експонуватимуть на локаціях, де були знайдені.

«Стелю підземелля укріпили металевими балками, провели світло, зробили нову каналізацію, водовідведення, вентиляцію», – повідомив менеджер проєкту Олег Парфенюк.

Також побудували туалетні кімнати, на підлогу поклали плитку, облаштували зал для конференцій.

Туристичний об’єкт має два входи. В один з них ведуть гвинтові сходи, виготовлені в єдиному екземплярі.

«Їх намагалися зробити так, щоб вони не вибивались з загальної картинки, з архітектури, але підкреслили, що це новий елемент, аби не вводити в оману туриста», – каже Олег Парфенюк.

Підземелля башти князів Чарторийських датується 14-15 століттями. Відкритий рік тому підземний ярус башти – перший об’єкт досліджень, говорить археолог Віктор Баюк.

«Споруда, складена з цегли і вапнякового каменю, слугувала оборонним муром, а над нами надземний ярус башти. Це склепіння було пошкоджене в радянський час, збереглась лише незначна частина. Підземна частина башти Чарторийських виглядає так, як на початку будівництва», – зазначив археолог.

Останнім об’єктом, котрий дослідили археологи, стала 12-метрова галерея.

«Була думка, що два крила комплексу з’єднані у внутрішньому дворі такою галереєю. На жаль, вона не підтвердилась. Так само в третьому ризоліті, якщо рахувати від башти, ми намагалися знайти сходи, але їх не виявили», – розповів Віктор Баюк.

У підземеллях знаходиться керамічний комплекс – п’ять глеків середини 17 століття різного розміру, але одної суті, каже волинський археолог.

«Є вперше знайдений комплекс пічних різноманітних інтер’єрів. І є цілий комплекс поліхромних кахлів для печей, якими опалювалась споруда», – додав Віктор Баюк.

Загалом у межах проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини» для відвідування туристами розчисли від сміття та облаштували 200 квадратних метрів підземелля колегіуму єзуїтів.

До слова, реалізація проєкту стала можливою завдяки участі у Програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 «Нове життя Старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна».

Відкрити підземелля для відвідування планують у жовтні цього року, додав менеджер проєкту Олег Парфенюк.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook