Якби вибори до парламенту відбулися минулого тижня, то прохідний бар’єр подолали б 5 партій.

Читайте також: Майже 220 тисяч виборців змінили місце голосування

Про це свідчать оприлюднені результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 11 липня 2019 року.

Так, найчастіше виборці мають намір віддати свій голос на виборах до Верховної Ради України за політичну партію "Слуга народу" (31,8% серед усіх респондентів і 41,5% серед тих, хто має намір брати участь у виборах і вже визначився, за кого голосуватиме). За партію "Опозиційна платформа – за життя" мають намір проголосувати відповідно 9,7% і 12,5%, за партію "Голос" –7,0% і 8,8%, за партію "Європейська Солідарність" – 6,1% і 8,3%, за Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" – 6,1% і 7,0%.

При цьому, на межі потрапляння до парламенту є партія "Сила і честь" – за неї готові проголосувати 3,7% і 4,6% з числа тих, хто визначився і хоче проголосувати. Менші відсотки набирають: "Опозиційний блок" – відповідно 3,0% і 3,8%, за Всеукраїнське об’єднання "Свобода" – відповідно 1,9% і 2,5%, за Радикальну партію Олега Ляшка – 2,0% і 2,4%, за партію "Українська стратегія Гройсмана" – 1,5% і 2,0%, за партію "Громадянська позиція" – 1,6% і 1,8%, за партію "Об’єднання "Самопоміч" – 1,5% і 1,4%, за "Партію Шарія" – 1,0% і 1,2%.

Кожну з інших партій мають намір підтримати менше 1% виборців.

Як зазначають соціологи, на час проведення опитування 13,7% респондентів ще не визначилися, за кого голосуватимуть.

Найбільшу підтримку партія "Слуга народу" має у Південному регіоні (тут за неї збираються голосувати 40,1% усіх опитаних) та в Центральному регіоні (35,3%). Партію "Опозиційна платформа – За життя" найбільшою мірою підтримують на Сході (20,5%) та Півдні (16,1%), теж саме стосується й "Опозиційного блоку" (відповідно 6,4% і 5,0%). За партію "Голос" найчастіше готові голосувати жителі Західного регіону (13,6%), за партію "Європейська солідарність" – жителі Західного (9,9%) і Центрального (7,0%) регіонів, за ВО "Свобода" – жителі Західного регіону (5,2%).

Читайте також: "Робота на вищому рівні − за ноутбук": як та чим купує виборців на Волині кандидат у нардепи Мартиняк (відео)

Чим молодші респонденти, тим частіше вони готові голосувати за партію "Слуга народу" (її підтримка зростає від 20,9% серед тих, кому 60 і більше років, до 44,8% серед молоді віком від 18 до 29 років). Партія "Голос" має найменшу підтримку у найстаршій віковій групі (60 і більше років, де за неї готові проголосувати лише 3,6%, тоді в інших вікових групах – від 6,9% до 9,9%. Електоральна підтримка партій "Опозиційна платформа – За життя", ВО "Батьківщина", "Сила і честь" найбільше виражена у старших вікових групах.

Було опитано 2 тис. 018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook