Останні 5 років в Україні стали рекордно теплими, а екстремальних температур стає все більше.

Читайте також: Земля затримує «безпрецедентну» кількість тепла

Про це в ефірі одного з телеканалів розповіла завідувач відділу прикладної метрології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, передає 24 канал.

«Ми дійсно спостерігаємо, що протягом останніх днів, місяців і навіть років у нас все частіше відзначаються аномальні погодні умови, все більше погодних екстремумів», – заявила Балабух.

За її словами, це не випадковість, а тенденція, адже відбувається зміна кліматичної системи – підвищується температура повітря, змінюється термічний режим, а також тривалість сезонів.

В результаті таких екстремальних температур стає все більше. «Саме аномалій, коли у нас досить жарко, стає все більше і більше», – уточнила вона.

Балабух також зазначила, що останні 5 років були найтеплішими в Україні і в цілому на планеті.

«2020 рік взагалі в Україні був аномально теплим. Такого теплого року у нас не було за останні 140 років, коли проводилися спостереження за погодою, можливо, і за набагато більший період», – розповіла метеоролог.

Крім того, в Україні фіксують не тільки аномально високі температури, а й різкі зміни погоди. Як повідомляється, це пов’язано зі зміною атмосферної циркуляції. Через нерівномірні зміни температури полярні широти стають теплими значно швидше, ніж помірні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook