Засуха в Криму все більше турбує екологів і агрономів. Кримський вчений Маргарита Литвиненко упевнена, що Північний Крим просто приречений стати пустелею, якщо туди не буде надходити дніпровська вода.

Читайте також: "Азовське море стане російським, а потім і Одеса, якщо Україна нічого не робитиме", – екс-офіцер Британії

На її думку, формальне вирішення питання – кадрові перестановки і субсидування Криму з федерального бюджету – впоратися з посухою на півострові не допоможе, пише "Politeka".

"Компенсувати збитки – це не вихід з надзвичайної ситуації. Умови важкі, води дійсно не вистачає. Можна звільняти керівників МНС, слідом за ними напевно підуть керівники сільського господарства. Але це, на жаль, ситуацію не виправить, бо все йде до подальшого спустошення Криму. Вода від звільнень і від грошей з Москви не надійде", – прогнозує еколог.

За словами вченого, зараз навіть фахівці, які в 2014-2015 роках говорили про те, яким раєм стане півострів без дніпровської води, вже офіційно визнали, що без змін попереду – безвихідь, пустеля і крах.

Розглядають ідею використовувати для зрошення очищені стічні води. Але для цього потрібні значні капіталовкладення, яких у кримчан немає. Російській "владі" не вдалося побудувати такі споруди навіть у Балаклаві під Севастополем, хоча для цього виділяли кошти з Федеральної цільової програми. Що говорити про решту "квітучої оздоровниці".

На старих барометрах (царської доби) на шкалі зустрічається позначка: "Велікая Сушь" (з літерою "ять"). Цілком ймовірно, що анексований півострів "семимильними кроками" наближається до цієї відмітки.

Читайте також: В окупованому Криму "засвітилися" "два різні" Путіни (ФОТО)

Русло найбільшої в Криму річки Біюк-Карасу вище Білогірського водосховища повністю висохло. Про це повідомила блогер Зарема Сеітаблаєва. Від посухи окупований півострів не рятують навіть проливні дощі.

Зарема побувала на Білогірському водосховищі. Те, що вона побачила, виявилося "страшніше неприємних очікувань".

"Русло річки Біюк-Карасу у селі Карасівка вище Білогірського водосховища повністю висохло. Тепер зрозуміло, чому запаси Тайганського і Білогірського водосховищ були вичерпані ще 5 липня, і скидання води з них зупинили. Адже без припливу води з Біюк-Карасу водосховище залишається без джерел живлення", – розповіла блогер.

Дно водосховища, як розповідає Зарема, заростає травою, а від повного висихання його рятують лише дощі, які ллють другий тиждень поспіль. Але вода випаровується більше, ніж випадає, і у спекотний серпень Білогорське водосховище може повністю висохнути.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter