Вселенський патріархат на засіданні Синоду, яке завершилося 29 листопада, ухвалив проект конституційного статуту Української церкви, що є одним з останніх етапів для надання Україні Томосу, а також затвердив текст Томосу.

Читайте також: Вселенський патріархат розпустив архієпископство РПЦ у Західній Європі

Про це йдеться у рішенні Синоду, яке є у розпорядженні ТСН.ua.

"У контексті попереднього рішення Вселенського патріархату щодо надання автокефалії українській церкві та підготовки до надання патріархального і синодального томосу Священний Синод схвалив проект конституційного статуту Української церкви", – йдеться у ньому. 

При цьому остаточна дата проведення об'єднавчого собору помісної православної церкви України не називається. Проведення собору єпископів в Україні є одним з останніх етапів для створення незалежної (автокефальної) православної церкви – на ньому українські православні єпископи мають утворити нову церковну структуру та обрати предстоятеля, і вже він вирушить до Константинополя, аби співслужити зі Вселенським патріархом і отримати з його рук Томос. 

Читайте також: На Волині "бунт" прихожан, які хочуть вийти з Московського патріархату

Рішення Синоду вже привітав Президент Петро Порошенко. У своєму відеозверненні він зауважив, що до завершення процесу залишився один крок: "Тепер вже нашим православним ієрархам належить зібратися і провести об'єднавчий собор", – наголосив президент. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter