"Британський" штам коронавірусу вражає, крім органів дихання, слизову, нирки, центральну нервову систему, печінку, він втричі заразніший та небезпечний для більш молодшої вікової групи, ніж на початку епідемії. Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив під час онлайн-брифінгу, пише Уніан.

Читайте також: На Волині від ускладнень коронавірусу померла підопічна будинку престарілих

"Чим небезпечний цей вірус і чому нам зараз, як ніколи, потрібно берегти себе та дотримуватись тих правил, які встановлені МОЗ? Він втричі заразніший – це означає, що кількість хворих стрімко зростає. У штаму дуже короткий інкубаційний період – 1-3 дні. Хвороба розвивається дуже швидко. Для цього штаму характерна тяжка клінічна картина. Стрімке збільшення госпіталізацій пов’язане саме з цим фактором", – заявив він.

За словами міністра, коронавірус почав вражати молодшу вікову групу.

"Якщо раніше основна група людей, що потрапляли до наших лікарень, становили люди старші 60 років, то зараз у нас зростає кількість госпіталізацій серед громадян віком від 30 до 40 років або старші 40 років", - зауважив міністр.

Степанов додав, що безсимптомного перебігу коронавірусної хвороби фактично не фіксується – "всі хвороби ми фіксуємо з певною клінічною картиною і дуже часто це тяжкий перебіг хвороби".

"Крім органів дихання, вірус почав вражати слизову, нирки, навіть центральну нервову систему, також печінку. Тобто він вражає не тільки легені, а й інші органи організму. Зафіксовані непоодинокі випадки, коли хворі з "британським" штамом помирали від фізичної відсутності необхідності дихати", – сказав міністр і додав, що в цей час пацієнти не були непритомними.

Читайте також: Померли 7 людей: на Волині погіршується ситуація із коронавірусом

За його словам, такі дані, МОЗ отримало від західних колег, з якими тримає постійний зв’язок.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook