Верховна Рада України від 11 липня прийняла у другому читанні проект Виборчого кодексу України (законопроект №3112–1).

Читайте також: 54 кандидати в нардепи голосували за диктаторські закони Януковича: повний список

Нардепи 230 голосами прийняли документ з поправками у другому читанні і в цілому. Всього нардепи розглянули 4568 правок до документу. Згідно з прийнятими поправками, кодекс вступає в силу з 1 грудня 2023 року, інформує Інтерфакс

Про що йдеться в документі

Документ передбачає проведення парламентських виборів за відкритими списками.

Представник профільного комітету Олександр Черненко, який координував роботу над проектом кодексу, повідомив, що в ході консультацій фракції парламенту домовилися, що в Кодексі буде збережений прохідний бар'єр до парламенту на рівні 5%.

Читайте також: Параду не буде: Зеленський анонсував зміни у святкуванні Дня Незалежності (відео)

Кодекс складається з трьох книг – загальна частина, загальнонаціональні вибори і місцеві вибори.

У першій книзі визначені органи адміністрування виборчих процесів, порядок реєстрації виборців і ведення списків виборців, питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборів, інформаційного забезпечення та передвиборчої агітації, а також підготовки та проведення голосування та підрахунку голосів.

Друга книга складається з двох розділів – "Вибори президента України" і "Вибори народних депутатів України". Третя книга – про місцеві вибори.

Найбільш резонансною є частина кодексу про вибори до Верховної Ради, яка передбачає систему з відкритими списками.

Під час презентації проекту кодексу напередодні голосування в другому читанні Черненко зазначив, що в Україні буде 27 виборчих округів, які в основному збігаються з областями України, кримський округ приєднають до херсонського, Київ буде розділений на 2 округи і окремі будуть в місті Дніпро.

Як розповів представник комітету, нова система виборів передбачає, що з'їзд партії затверджує загальнонаціональний список. І цей список ділитися на 27 або менше (але не менше 2/3 регіонів) регіональних списків. І в кожному такому регіональному списку повинно бути не менше 5 кандидатів. У партії буде єдиний список і регіональні. Черговість кандидатів визначає з'їзд.

Виборцю доведеться пам'ятати номер партії, визначений жеребкуванням, за яку хоче проголосувати. У відповідні віконця він вписує номер партії. Нижче в бюлетені виборець (за бажанням, не обов'язково) вказує номер кандидата, але виключно від тієї партії, за яку голосує.

Якщо виборець нікого з кандидатів не вкаже, це буде означати, що виборець погоджується з тим порядком кандидатів в його регіоні, який склала партія.

При підведенні підсумків голосування Центральна виборча комісія буде враховувати в першу чергу, скільки кожна партія набрала голосів по всій Україні і встановлювати, хто долає прохідний бар'єр. Ці партії візьмуть участь у розподілі мандатів.

Згідно з поясненням Черненка, загальна кількість голосів, яку набрали всі партії, що пройшли прохідний бар'єр, ділять на кількість мандатів і таким чином визначається "ціна" одного мандата.

Щоб встановити, скільки мандатів партія набрала в кожному регіоні, кількість голосів, відданих за партію в даному регіоні, ділять на "ціну" мандата.

Черненко змоделював ситуацію, коли ціна мандата становить 25 тисяч голосів.

"Якщо у Львівській області партія Х набрала 100 тисяч голосів. Ділимо їх на 25 тисяч. Це означає, що у Львівській області партія взяла 4 мандати. І так по кожній партії визначається, скільки взяла партія. І визначається, хто ці мандати отримає", – сказав він.

Як зазначив нардеп, ці мандати дістануться не тим, хто перший, другий, третій в регіональній списку партії, а тим кандидатам, хто в цьому списку набрав найбільшу кількість голосів. При цьому він підкреслив, що тут роль будуть грати не абсолютні цифри кількості голосів, а процентний еквівалент.

"Якщо допустити, що жоден виборець не проголосував за кандидатів, а виключно за партію, то мандати розподіляються в тому порядку, в якому їх затвердила партія", – сказав Черненко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook