В Україні сьогодні, 25 жовтня, паралельно з місцевими виборами, проходить так зване опитування громадян, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.Як зазначає ОПОРА, воно проходить у 55% виборчих дільниць по всій Україні і його орієнтовна вартість перевищує 100 мільйонів. Проте, уже з перших годин опитування українці почали фіксувати незаконні дії та порушення.

Читайте також: Ініційоване Зеленським опитування проходить у 55% дільниць по всій Україні, – ОПОРА

Зокрема, очевидці повідомляють, що проводять опитування неповнолітні особи. Такий факт був помічений і у Камінь-Каширську. Волинянин Богдан Козік зазначає, що неповнолітні хлопці та дівчата не мають ніяких безпекових  гарантій та офіційного правого статусу для проведення такої роботи.

У Ковелі також люди заявляють про незаконність проведення опитування. Зокрема, як зазначає у Facebook Руслан Тимощук, він поспілкувався з дівчиною, яка проводила опитування і запитав, де вона взяла бланки з питаннями та чому вони без даних друкарні. На що отримав відповідь: "Представляєте, у мене вдома є принтер і я сама розпічатала, бо хочу, щоб люди дали мені відповідь".

Опісля чоловік попросив у неї два бланки і отримав їй: "Ці бланки я можу заповнити на власний розсуд, тобто я можу свою думку двічі продублювати і це потім буде використано як об’єктивні дані?", – запитав чоловік у інтерв’юерки. Проте відповіді не отримав.

Чоловік наголосив, що подав заяву у поліцію про правопорушення під час проведення так званого опитування.

Як розповів Суспільному очільник ГУНП області Юрій Крошко, за останню добу до Нацполіції Волині вісім разів зверталися волиняни через опитування "5 запитань від президента". Найбільше таких заяв правоохоронці отримали від ковельчан.

Нагадаємо, що раніше представник від "Слуги народу" на Волині Олег Місірук, закликав громадян взяти участь у так званому опитуванні та дати відповідь на поставлених п'ять питань. Мабуть, представник політсили вважає експлуатацію підлітків, тим інструментом, що допоможе дізнатися думку людей про невирішені проблеми країни, а порушення та незаконні дії при опитуванні – нормою. Чи це, швидше за все, спосіб швидко відпрацювати 100 мільйонів гривень, які були виділені на проведення цього опитування.

Читайте також: "Пішов на х@, наркоман": у мережі публікують анкети виборців на опитування Зеленського

Користувачка мережі Марія Іонова оприлюднила у мережі відео, на якому інтерв’юер зізнається, що він неповнолітній.

"Це просто дно. Експлуатація дітей. Віталій – студент Чернігівського залізнично-дорожного ліцею. Просто послухайте як цих дітей "підготували". Це – жах. Дві машини розвозять дітей. І, змушують порушувати законодавство України", – пише жінка.

Крім того, більшість тих, хто проводять опитування, переконують, що волонтери, але назвати соцслужбу, для якої проводять опитування, не можуть. Про це інформує Рух ЧЕСНО. Один з тих, хто проводить опитування зізнався, що у Харкові за це платять 1 000 грн.

У Херсоні ті, хто проводять опитування, активності не проявляють, дозволяють забирати листівки у необмеженій кількості. Пояснюють, що за невеликі гроші, тому "не напрягаються".

У місті Костопіль також звертають увагу на те, що працюють неповнолітні.

У Харкові опитувачі "від Зеленського" розповіли, що отримують 1000 гривень за день. 

У Херсоні учасники "опитування Зеленського" видають всім охочим скільки завгодно опитувальників та дозволяють іх забирати "на пам’ять". Ніякої активності вони не проявляють і кажуть, що працюють за невеликі гроші, тому "не напрягаються".

У Львові той, хто проводить таке ж опитування, переконує, що волонтерить. Біля дільниці 461954 чоловік, який стоїть біля скриньки "5 питань", переконує, що опитування проводить соціологічна служба, але назвати, яка це служба – не може.  Запевняє, що партія "Слуга народу" тут ні до чого.

Деякі українці, які взяли участь в опитуванні, своєрідно заповнили місце відповіді. "Пішов на х@, наркоман!", "Пішов на х@", – нецензурно відзначають респонденти.

Приклади такого заповнення опитування Зеленського розмістив на своїй сторінці в Facebook народний депутат від партії "Опозиційна платформа – За життя" (ОТЗЖ) Ренат Кузьмін.

Читайте також: Орієнтовна вартість "опитування Зеленського" перевищує 100 мільйонів − ОПОРА

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський анонсував на 25 жовтня опитування. Дати відповідь на 5 питань можуть усі охочі. Для цього потрібно заповнити запропоновану волонтерами анкету з питаннями Зеленського та опустити її у спеціальну коробку для опитування.

Зокрема, це такі запитання: "Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?", "Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?", "Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?", "Чи підтримуєте ви легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?" та "Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook