У ковідних госпіталях менше шансів заразитися коронавірусом, ніж у гастрономі або різних моллах, де натовп народу ходить без засобів індивідуального захисту. Про це заявила відома інфекціоністка, докторка медичних наук Ольга Голубовська. Вона звернулася до скептиків і попросила: "Не вірите, не боїтеся, ваше право. Просто дайте шанс тим, хто боїться, обгрунтовано боїться захворіти, мінімізувати на це ризики".

Читайте також: "Настала нова реальність": у МЗС повідомили, чи закриють повторно кордони

Про це лікарка написала у Facebook.

"Всім ковідоскептікам, яких, правда, поменшало в стрічці, хочу сказати наступне - вам добре живеться… Ви не бачите, що відчувають пацієнти, які шукають собі ліжко з киснем. Ви не бачите, як працюють реаніматологи, тягаючи балони з киснем у відділення, де падає його тиск, тобто усі важкі пацієнти опиняються на волосинку від загибелі. Ви не бачите, як важкі виснажені хворі знімають з себе маску з киснем, щоб померти, причому роблять це тихо, вночі, щоб ніхто не бачив... Як гинуть порівняно молоді люди, які вже йдуть на поправку, від тромбозів... Важко, коли в одній родині помирають декілька людей... Причому не завжди лише літні... Ви не бачите темпів роботи змученого персоналу, що не має ні хвилини спокою ні вдень, ні вночі... І таке було в багатьох країнах, розвинених і не дуже...", – написала вона.

Голубовська наголошує, що немає різниці для нас усіх, що більшість хворіє легко. "Невже не ясно, що у такій глобальній проблемі досить 20% і менше важких хворих, щоб ми всі були в колапсі? А разом з нами ви і ваші близькі теж у будь-який момент там можете опинитися", – зазначає вона.

Читайте також: В Україні продовжать карантин

Лікарка вкотре закликає носити маски і дотримуватися дистанції.

"Ведіть себе, як потенційно інфіковані, бо ми всі вже в осередку інтенсивної передачі інфекції. Цим ви виявите повагу до груп ризику і полегшите роботу виснаженій системі охорони здоров'я. Пам'ятайте, що важкість захворювання дозозалежна. Не контактуйте з людьми, що мають респіраторні симптоми. Уникайте масових заходів", – просить інфекціоністка.

Голубовська зазначає, що , на жаль, для таких інфекцій з доби середньовіччя нічого не змінилося. "Тільки дистанціювання, роз'єднання і індивідуальний захист. До речі, і інфекція, викликана SARS-CoV у 2002 році, зникла за рік лише завдяки заходам контролю над захворюванням. Але і проблема, правда, була зовсім іншого масштабу. А ми робимо все для того, щоб вам допомогти. І просимо вас допомогти нам", – резюмує лікарка.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook