Підлеглі п'ятого президента України Петра Порошенка упродовж 2014-2019 років витратили мільйони гривень на "позитивні" матеріали.

Читайте також: Порошенко визнав владу "Л/ДНР": Путін зробив скандальну заяву

Газета KyivPost переконує, що отримала документи, які це підтверджують, з офісу Володимира Горковенка, ексглави відділу зв'язків департаменту інформаційної політики Адміністрації Порошенка.

Видання переконує, що у них нібито вказані бюджети українських телеканалів, друкованих ЗМІ, веб-сайтів і радіостанцій, які отримували гроші на матеріали. У документах також описуються дії із залучення політичних експертів, які б поширювали вигідні для Порошенка і його союзників думки, виступаючи "незалежними коментаторами".

Зокрема, у пресслужбі Порошенка не відповіли на запит Kyiv Post про коментарі, а сам Горковенко спростував інформацію про те, що ЗМІ отримували гроші за розміщення матеріалів.

Як пише видання, в документах вказується, що під час місцевих виборів 2015-го року сім радіостанцій отримали мільйон доларів за висвітлення новин.

В документах також ніби зазначалося, що платили гроші і залученим політичним експертам для поширення думок, вигідних Порошенку.

KyivPost зазначає, що група політичних консультантів працювала над тим, щоб сформувати мережу пропрезидентських блогерів, які мали на меті просувати імідж президента та стримувати негативний вплив політичних скандалів в режимі онлайн.

Так, у документі від травня 2016 року, нібито міститься "план інформаційної кампанії" щодо підвищення авторитету заступника глави Адміністрації президента Віталія Ковальчука, який був призначений представником Порошенка в Кабінеті міністрів.

Читайте також: "Мені 54 роки і я не л**": Порошенко влаштував істерику у Раді

Ковальчук був призначений заступником прем'єр-міністра в квітні 2016 року, але не отримав підтримки парламенту. У травні він став представником Порошенка в уряді. Інформаційна кампанія нібито повинна була покращити імідж Ковальчука як реформатора і "зменшити його сприйняття як наглядача від Порошенка".

Наприклад, у документах зазначено, що популярна українська газета "Аргументи І Факти» (aif.ua) отримала 2100 доларів за статтю, опубліковану 30 вересня 2015 року, і стільки ж за іншу статтю, опубліковану 21 жовтня 2015 року. Документи уточнюють, що перша історія мала назву: "Як втратити Україну?".

Представник газети відкрито заявив Kyiv Post, що "це, мабуть, платна історія".

Видання згадує щонайменше шість газет, які нібито отримували гроші за платний контент – "Сільські вісті", "Комсомольська правда" (Kp.ua), "Україна молода", "Газета по-українськи" (gazeta.ua), "Коментарии", "Факти і коментарі" (fakty.ua) та "Сегодня".

"Сегодня", пише видання, була єдиною газетою у списку, яка опублікувала матеріали як рекламні, хоча їх позначали як "Актуально". Газета нібито отримала 100 000 гривень (4 400 доларів) за опублікування двох матеріалів у вересні та жовтні 2015 року.

 

 

 

 

Документи також начебто вказують, що на місцеві вибори, які відбулися 26 жовтня 2015 року, було витрачено 1,1 мільйона доларів на позапланові платежі за "джинсу" на радіостанціях. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook