Безрецептурні ліки від застуди можуть спровокувати інфаркти та інсульти.

Читайте також: В Україну привезли цитрусові, заражені личинками мухи

Такого висновку дійшли вчені з UPMC Pinnacle в Пенсільванії, повідомляє MedikForum.

Особливо ретельно люди з неконтрольованим, тобто стійко підвищеним артеріальним тиском або хворобами серця повинні уникати прийому протизастійних препаратів від нежитю, як показало дослідження. У цілому, для всього населення, включаючи і людей з низьким ризиком серцево-судинних захворювань, подібного роду препарати несуть певну небезпеку.

Справа в тому, що в цих ліках використовуються деякі активні речовини, які підвищують артеріальний тиск. Протизастійні препарати зменшують приплив рідини у синуси, висушуючи їх та скорочуючи інтенсивність нежитю. Але вони також звужують і кровоносні судини. У цих препаратах використовуються такі інгредієнти, як псевдоефедрин або фенілефрин, які можуть бути дуже небезпечними для серцево-судинної системи.

Читайте також: Що робити, якщо стало нудно в сексі: поради експерта

"Якщо ви страждаєте від гіпертонії або хвороб серця, то останнє, що вам на цьому світі потрібно, так це звужувати кровоносні судини", − розповідають вчені. − Це набагато збільшує небезпеку загострень. Ну, а загострення при гіпертонії загрожують інфарктом або інсультом. Ми наголошуємо, що в групі ризику перебувають люди, які не страждають від гіпертонії або хвороб серця, їм теж потрібно приймати судинозвужувальні препарати з дуже великою обережністю".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter