Скільки б психологи не говорили про те, що людина звикає до всього, але, мабуть, не так швидко. І сьогодні основною проблемою з числа тих, що найбільше хвилюють українців, є військові дії на сході країни.

Читайте також: Українці влітку двічі матимуть довгі вихідні

Такі результати показало дослідження, проведене Соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI).

Експерти кажуть, що в цьому немає нічого дивного, адже за  4 роки, що минули,  ситуація на Донбасі торкнулася кожної української родини – якщо не фізично, то морально, викликаючи стреси і депресії. Крім того, каже економіст Андрій Мартинюк, не забуватимемо і про меркантильний інтерес. Адже весь негатив, що є в країні  – падіння рівня життя, інфляцію, девальвацію – в уряді пояснюють не результатом своїх "рішучих реформ", а саме військовими діями на сході.

Друге місце в списку проблем зайняла корупція, і ось тут думки економістів розділилися. Одні кажуть, що українці стали грамотнішими і перестали вважати, що корупція – це просто розборки одних чиновників з іншими, які їх не стосуються. Інші дотримуються думки, що розумніші українці не стали, а друге місце в списку головних проблем корупції забезпечив інформаційний фон. Тож за цим пунктом стоїть не критичне мислення, а емоції.

Люди люблять створювати міфи, і потім з ними жити, – каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. – Простіше лаяти не себе і свою дурість, а корупціонерів, які для більшості є міфічними персонажами. Більш того: багатьом українцям, можна сказати, навіть подобається корупція, тому що з нею простіше і не треба, наприклад, платити податки.

Також в трійці "призерів" – зростання цін: якщо вірити дослідникам, постійними подорожчаннями всього і вся стурбовані трохи більше чверті наших співгромадян. Втім, ця відносно невелика цифра пояснюється тим, що подорожчання комуналки винесено в окремий пункт і забирає свої 25% голосів. Тобто виходить, що в загальному зростання цін і тарифів турбують більше половини українців.

Читайте також: ТОП-5 основних порад як стати впевненішим у собі

І, нарешті, п’яте далеко не почесне місце в цьому переліку займає безробіття. І це не дивно, якщо згадати, що опитування регулярно показують: для щастя українцям не вистачає не стільки грошей, скільки впевненості в завтрашньому дні. Але яка може бути впевненість, якщо роботи немає, безробіття зашкалює, а борги по зарплатах становлять 2,5 млрд грн? Нагадаємо, що за даними Держстату, в країні налічується 326,8 тис. офіційно зареєстрованих безробітних, а число людей, які реально сидять без діла, мінімум втричі більше.

10 головних проблем, що хвилюють українців

Військові дії на Донбасі 41%

Корупція в держорганах 40%

Зростання цін 27%

Комунальні тарифи 25%

Безробіття 23%

Система охорони здоров’я 20%

Некомпетентність влади 15%

Політична нестабільність 12%

Падіння курсу гривні 11%

Низький рівень виробництва 11%

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter