Ігор Палиця заявив, що Україна не готова до впровадження ринку землі. Закон сирий, селяни не матимуть змоги придбати землі і працювати на них. Тому впровадження ринку землі в нинішньому вигляді неприпустиме.

Читайте також: Повідомили, скільки вартуватиме українська земля після запуску ринку

Про це нардеп від Луцька заявив з трибуни Верховної Ради під час обговорення законопроекту щодо Верховної Ради під час обговорення законопроекту щодо впровадження ринку землі.

Перш ніж озвучити позицію групи "За майбутнє" стосовно продажу землі, Ігор Палиця звернувся до представника партії "Слуга народу" Дмитра Костюка, який закидав Вадиму Рабіновичу, що він – громадянин Ізраїлю з натяком на його національність, мовляв, хтось раніше не захищав українську землю.

"Шановні "Слуги народу", я вас дуже прошу, не переходьте на такі моменти, коли ми голосуємо в залі. В кожного своє право приймати рішення. Тут кожен окремий депутат, незалежний ні від кого. В мене мама єврейка. Я – українець. І я не дам розікрасти українську землю. В залі є хтось росіянин, ще хтось. Але вони всі українці. І якщо хтось із вас спробує ділити когось на національності, майте на увазі, ви погано закінчите", – заявив Ігор Палиця.

Читайте також: Напередодні голосування у Раді ЄС підтримав запровадження ринку землі в Україні

"Щодо ринку землі, то група "За майбутнє" не буде голосувати за це питання, тому що закон сирий. Ви хочете зробити цивілізований ринок? Куди ви спішите? 40% земель не інвентаризовані. Люди, пайовики, які мають на руках акти ще зразків Радянського Союзу, не мають грошей, щоби провести оцифрування й інвентаризацію цих земель. 40% білих плям, після чого почнеться рейдерство. Хочете запустити ринок? Зберіть людей, порадьтеся, дізнайтеся, які проблеми", – сказав нардеп.

"Вирішіть ці проблеми. Заплатіть за цих людей, якщо в них нема за що інвентаризувати свої землі. І дайте можливість продати. І ми підтримаємо цивілізований закон. Не спішіть. Це стосовно того, чия приватна власність. Так, люди мають право розпоряджатися своєю приватною власністю. Але на превеликий жаль, той, хто каже, що ми їх в цьому обмежуємо, вони з радістю почнуть працювати на цій землі. Не почнуть, поки ставка рефінансування Нацбанку більше 16%, а кредити по 20%. Не почнуть. Через те, що вони доведені до зубожіння, підуть в комерційний банк закладати землю, брати кредити і втратять назавжди те, що мають" – сказав Ігор Палиця.


Читайте також: У місті на Волині мітингувальники частково перекрили дорогу

"Давайте допоможемо їм, давайте створимо державний банк, який буде кредитувати фермерів і селян під 3-5%. Саме державний. Якщо вони не справляться, маючи альтернативу, то земля буде в держави, а в не в комерсантів або іноземців. Давайте їм допоможемо в цьому, без поспіху. І наше бачення стосовно державної землі, а не приватної, розпайованої – вона повинна залишитися в держави, її не треба розбазарювати. Хай держава її здає в оренду дорого, контролює сівозміну якісно і вона завжди буде належати нам", – сказав Ігор Палиця.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook