Волинський Держгеокадастр взявся роздавати вже людські паї. 4 гектари землі у Камінь-Каширському районі, а саме у селі Гута-Камінська, якимось чином перейшли у приватні руки. Провернути таку оборудку вдалося завдяки довідці з геокадастру. Мовляв, на землі недобросовісно хазяйнували, тому їх вирішили забрати та передати більш хазяйновитим господарям.

Читайте також: Як у селян на Горохівщині розкрадають землі: хто за це відповідає

Аргумент виявився банальним – мовляв, на землі недробросовісно хазяйнували і тому передають у інші, нібито більш хазяйновиті, руки. Втім власники ділянки абсолютно не погоджуються із такими заявами та рішеннями, тому і звернулись до прокуратури. Тепер справа пішла по судах, повідомляє ТРК Аверс.

У ході слідства вдалось виявити, що Держземагентство надало недостовірну довідку про стан земель та незаконно присвоїло їм кадастрові номери. Це призвело до нелегальної видачі певним особам державних актів.

Читайте також: Держгеокадастр більше не має права одноосібно приймати рішення по землях об’єднаних громад, – Володимир Гройсман

Цікаво, земля, яка стала об'єктом суперечок, належить сільській раді, а Геокадастр взагалі не має жодного відношення до ділянки.

Суд одразу поставновив повернути землю власникам. Проте службовці Геокадастру дійшли до апеляції. Незважаючи на доводи прокурорів, земельники посилаються на неповне вивчення судом усіх обставин справи і ставлять під сумніви висновки експерта. Проте "слуги Феміди" відхиляють їхні скарги.

Разом із тим, до прикладу, є ситуація у Маневицькому районі. Там землі запасу Прилісненської ОТГ досі не передані їм у користування. Хоча після об'єднання усі землі мають переходити громадам, згідно з наказом Кабінету міністрів. Передати землю Держгеокадастр повинен був ще восени, але з незрозумілих причин цього не зробив.

Через це ДП "Волиньторф" не може почати розробку торфовищ, які знаходяться на землі Прилісненської ОТГ і між тим, вже не перший день горять.

Читайте також: На Волині горить більше 50 гектарів торфовищ, які ОДА не дала розробляти підприємству (фото)

В підсумку маємо ситуацію, коли земельні питання вирішити можна досить просто – завдяки "липовій" довідці можна присвоїти ділянці кадастровий номер і віддати її у приватні руки. Також можна не віддавати землі новоствореним ОТГ, а нишком роздавати ділянки кому завгодно, без погодження громад.

Варто відзначити, що про дерибан землі на Волині говорять давно, але жодного посадовця-"земельника" досі не було притягнуто до відповідальності.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter