Українці стали частіше вкорочувати собі віку через банківські борги.

Читайте також: 12 тисяч українців оголосили в розшук за несплату аліментів

Беруть гроші в кредит, а коли через скрутне становище не можуть розрахуватися, наважуються на самогубство. Часто людей до цього спонукають колектори, які в Україні поза законом, повідомляє Канал 24.

Самі ж українці часто не знають, як діяти у таких випадках. Нещодавня трагедія у Талалаївці на Чернігівщині звернула увагу на діяльність колекторів. В одному з приватних будинків знайшли мертвою 35-річну жінку та 2 її дітей.

У селі кажуть, що жінка отруїла дітей, бо довели люди з банку в якому позичила гроші на лікування доньки.

"Стали телефонувати часто: "Вам залишилося 2 дні, виплатіть кредит". Можливо, це було причиною", – розповіла мешканка Талалаївки Ольга Ромашко.

Колектори вдаються до психологічного тиску та навіть погрожують фізичною розправою. Такі дії розраховані на людей зі слабкою психікою, готових на все, аби їх залишили у спокої. Також грає роль юридична необізнаність боржників.

Читайте також: "Або ти платиш, або п**да твоїм рідним": як колектори тиснуть на українців

"Були нормальні колектори, які як виконавча служба працюють, а були спеціальні. Вони часто телефонували, погрожували. Батькам ще старим телефонують: "Будемо приходити, відбирати. Хату відберемо", – згадує Олександр, який працював колектором.

У виконавчій службі обурюються, що їх часто плутають із колекторами. Бо останні займаються здирництвом, вони ж – виконують рішення судів.

"Приватні чи судові виконавці не можуть телефонувати в нічний час. Погрожувати боржнику теж не можуть - це заборонено інструкцією", - наголосив директор Департаменту державної виконавчої служби Олексій Воробйов.

Встановити, що до самогубства доводять колектори, дуже складно. Тому в Україні процвітає колекторське свавілля. Але є позитивні зрушення в українському законодавстві.

"Якщо фізична особа не може віддати певні борги, вона може оголосити банкрутство. Фактично, ці борги списуються, але кілька років людина не зможе брати кредити і все, що з ними пов'язане", – зазначив юрист Денис Фетісов.

Читайте також: Українців попереджають про новий спосіб тиску колекторів

Нове законодавство ухвалили за тиждень до подій на Чернігівщині. Але переважна більшість людей в Україні фінансово неграмотні. А ще Україна та Італія – єдині в Європі не мають національної лінії довіри для людей, схильних до суїциду.

"Є гаряча лінія в "Ла Страда" на номер 116-123. Ризик суїциду виникає тоді, коли людина не має достатньо підтримки: матеріальна вона, моральна або фізична", – наголосила психолог громадської організації "Ла Страда-Україна" Тетяна Павлін.

Єдина розмова з психологом може людину врятувати від невідворотнього.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter