Запам’ятовувати іноземні слова можна уві сні, але тільки якщо ви чуєте їх не вперше.

Читайте також: Скільки сплять люди у різних країнах світу

Учасників, для яких рідною була німецька мова, розділили на чотири групи по 15 чоловік. У дні тестування їх просили вставати о сьомій ранку, не пити каву і алкогольних напоїв, пише Independent з посиланням на дослідження швейцарських вчених.

О 21:00 випробовуваних чекали в лабораторії сну, де за допомогою датчиків фіксували активність їхнього мозку. Сесія починалася з уроку голландської мови. Учасники вчили слова з перекладом, потім лягали спати.

Поки одні просто спали, інші слухали уві сні слова, які тільки що вчили. Голос диктора звучав з колонок на гучності 70 дБ (за шкалою шумів це відповідає гучній розмові). При цьому здатність чути під час сну вище, ніж коли людина не спить.

Читайте також: Назвали 7 простих порад, як полегшити ранковий підйом

Кілька разів за ніч дослідники будили учасників і питали у них значення слів. За підсумками експерименту учасники вивчили 120 слів. Ті з них, хто вночі слухав диктора, впоралися із завданнями на 10% краще мирно сплячих.

Найкраще пам’ять працює в фазі повільного сну. Зазвичай це стадія, коли людина засинає. Виходить, якщо лягти в 23 і заздалегідь поставити програвач на період з 12 до 2 ночі, можна щось запам’ятати.

Перш дослідники вже відзначали, що під час сну у тварин і людини активно працюють зони мозку, що відповідають за перехід короткочасної пам’яті в довготривалу, зокрема гіпокамп. Наприклад, пташенята вчать пісні саме уві сні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook