До України повернулась Раїса Богатирьова – ексміністерка охорони здоров’я часів Януковича. Втекла вона з країни у 2014-му, бо тут порушили проти неї справу за розкрадання державних грошей в особливо великих розмірах. Але цього року Голосіївський райсуд вирішив, що справу розслідують надто довго. І зобов’язав прокуратуру її закрити.

Читайте також: Екс-міністр охорони здоров'я часів Януковича Раїса Богатирьова вийшла із СІЗО

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. 

2013 рік. Відмова за відмовою. Батьки масово вирішують – не колоти. І не роблять своїм дітям щеплення. Вони бояться не кору чи гепатиту. Вони бояться смерті своїх дітей від неякісної вакцини.

Складно повірити, що через жадібність однієї людини Україна досі розгрібає наслідки вакцинофобії і ходить на похорони все нових і нових дітей. То чому Раїсу Богатирьову, міністерку охорони здоров’я часів Януковича, судять лише за корупцію, хоча мали б інкримінувати масові вбивства?! 

Зараз вона би вже пішла у перший клас. Подарувала квіти своїй першій учительці. Та квіти – штучні – носять їй. Евеліна померла, коли їй було два з половиною місяці. Відео зняли у лютому 2013 року. Це Луганщина. На вулиці відлига, сірість, і це наче підкреслює моторошність того, що трапилось.

Дівчинці зробили щеплення проти гепатиту Б. На третю добу дитина заснула і більше не прокинулась. У документах сухо записали – синдром раптової смерті немовляти. Головні відповідальні за  здоров’я нації у 2012-13 роках спростовують будь-який зв'язок між смертями малюків і щепленнями.

"Ми прищепили в області 24 тисячі дітей. У жодної з них не виявлено ні реакцій, ні ускладнень", – запевняв 2013 року директор департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Павло Малиш. 

14 лютого  2012 року стильна та впливова  Раїса Богатирьова із високого крісла секретаря РНБО пересіла одразу у два крісла уряду Азарова: віцепрем'єрське і  одночасно міністра охорони здоров'я України. Якось так вийшло, що одразу після її призначення харківський завод "Фармстандарт-Біолік" став постійним переможцем тендерів. Раніше вигравав закупок на кілька десятків мільйонів, аж раптом МОЗ почав платити сотні мільйонів і загальна сума почала підбиратися до мільярда.

І зовсім-зовсім випадково акціонером цього харківського заводу виявився син Раїси Богатирьової.  Та найгірше – "Фармстандарт-Біолік" був визнаним головним постачальником вакцини від Гепатиту Б.

"Міністерство охорони здоров’я замовляло у фірми "Фармстандарт-Біолік" в неймовірній кількості вакцини. Цю фірму контролював син Раїси Богатирьової. А Раїса Богатирьова була над цією схемою, оскільки вона була міністеркою охорони здоров’я", – поясню є Дмитро Гнап.

Читайте також: В київському аеропорту затримали ексміністра охорони здоровʼя часів Януковича Богатирьову

Сама ексміністерка належність заводу родині сина не визнає. Нині на Раїсу Богатирьову відкрито кримінальне провадження. Але за що? Йдеться про розкрадання державних коштів. 

"Вона підозрювалась у тому, що вона сприяла службовій особі підприємства у привласненні понад шість з половиною мільйонів гривень бюджетних коштів", – пояснив прокурор Київської прокуратури Олег Талала.

Хоча неофіційно говорять і про більші суми. 

Та якби вакцини – то була просто корупція. Як наприклад вкрасти трохи асфальту. Чи виділити за грошенята трохи землі. На жаль, корупція в Міністерстві охорони здоров'я – це майже стовідсоткова чиясь смерть. Кирило, Евеліна, Вікторія, Роман, ще двоє немовлят, яким навіть не встигли дати імена, та дитина ІКС. Тоді, у 2012 році до ТСН.Тиждень потрапила внутрішня документація МОЗу. Там розслідували кожну цю смерть. І о диво – підлеглі Раїси Богатирьової дійшли до висновку, що "перевіривши самі себе – вважають себе і свою керівницю невинуватими".

"Вони казали, що там неперетравлення їжі або діти просто там захлиналися залишками грудного молока. Само собою, Міністерство охорони здоров’я, яким керувала Богатирьова ,хотіли себе вигородити", – зазначає Гнап.

Тим часом любляча мама-міністерка продовжила замовляти виробництво вакцини у сина-заводчика – навіть після смерті дітей. Але звідки ми знаємо, що комісія МОЗ могла бути необ’єктивною. Бо була й інша комісія, не підпорядкована Богатирьовій. Тимчасова слідча комісія Верховної Ради провела власне розслідування. І його висновок шокував Україну. Вакцина вбила мінімум 11 дітей.

Більше того – Держлікслужба під час позапланової перевірки знаходить 14 критичних і 22 суттєвих порушення. Слово критичні означає, що кожне з них може вас в принципі вбити. Навіть шість років потому Держлікслужба надсилає нам лист, де називає ці порушення такими, "що можуть завдати шкоди здоров’ю або життю людини".

Читайте також: Генпрокуратура заочно судитиме Януковича та його чиновників

Насправді  інспектори буквально не могли відповісти чи хоч стерильним є те, що назвали вакциною від гепатиту. По суті, вони підозрювали, що в ампули розливали якусь гидоту і держава це купувала. Держлікслужба вимагала не просто зупинки виробництва, а вилучення всіх уже поставлених партій цього невідомого розчину. Вакцину забороняли шість разів і кожного разу Богатирьова добивалась зняття заборони. 

"Ставалися летальні випадки, вакцину забороняли, під тиском керівництва МОЗу, мама для свого синочка фактично цю заборону знімала. І знову цю вакцину продовжували розвозити по лікарнях України", – пояснює Гнап.

Раїса Богатирьова після п’яти років у бігах прилітає до України.

"За тими документами, які ми отримали, вона відвідувала Молдову, Російську Федерацію і також є інформація про факти відвідування Криму", – зазначили у ГПУ.

І одразу з аеропорту потрапляє в СІЗО.Сама колишня очільниця міністерства охорони здоров’я часів Януковича Раїса Богатирьова все заперечує.

"Я повернулася сама, оскільки закінчився період післяопераційної реабілітації. Що я могла вже самостійно стати перед судом", – каже вона.

Та от діти, які загинули з вини Богатирьової, вже точно не встануть. За жодних обставин. Іронія долі – на Раїсу Богатирьову відкрили кримінальне провадження за те, що компанія її сина не поставила вакцин на 6 з половиною мільйонів гривень. Якби не викинуті на вітер гроші – треба було б подякувати за це Богу.

Та все ж нас турбує, що судять того, хто наживався ціною дитячих смертей, лише за фінансові порушення. І наші переживання небезпідставні. 

"ГПУ ж не хоче поховати цю справу, адже за деякими даними, померло більше десяти дітей саме від цих вакцин. Ту інформацію, яку ви озвучили, ми її вивчали. Але вона не є предметом розслідування в нашому кримінальному провадженні. В нас є межі розслідування, за які ми не можемо вийти", – зазначають у Генпрокуратурі.

Біда в тому, що своїми діями родина Богатирьових вбила не тільки тих, хто вколов собі той розчин з назвою вакцина від гепатиту Б. Вона породила величезну хвилю вакцинофобії, яка і досі продовжує вбивати дітей. 

Батько Евеліни, яка загинула в 2012 році, за рік потому чекав дружину з пологового. Вона народила йому ще одну донечку – і він написав відмову від щеплень. І так зробили тисячі.

Для порівняння:

2009 рік – щеплені близько 80% дітей до року,

2014 рік  – щеплених дітей стає вполовину менше,

2016 рік – жахає.  Вакциновано близько 20%- 40%.

Жадоба однієї людини призвела до падіння імунітету всієї нації. Лише від спалаху кору зафіксовано смерть 31 українця. То чи справді 6 з половиною мільйонів, які заплатила в бюджет Раїса Богатирьова це все, що вона завинила державі. 

Детальніше дивіться в сюжеті ТСН:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook