У Рівненській області точиться боротьба за видобуток бурштину. Компанії "Зірка Рівненщини" та "Георесерчінг" усіма правдами і неправдами намагаються отримати дозвіл на розробку багатих на "сонячне каміння" територій в Сарненському районі. Обидва товариства не мають необхідних дозволів на роботи від облради, Держгеонадр і Мінприроди, але це їх не спиняє. Підприємства хочуть через суд здобути документи на розробку 3420 гектарів земель, пише Інформаційне агентство Волинські новини.

Читайте також: Іноземні сліди на Волині або Куди дивиться СБУ? Частина 1

Водночас КП "Волиньприродресурс", яке володіє правами на розробку родовищ бурштину, торфу та міді від усіх інстанцій з лютого 2017 року, досі не може розпочати роботу. На перешкоді у підприємства стоять правоохоронні органи, які мають власний інтерес у видобутку цінних копалин.

Правоохоронці дійшли до того, що змушують громади відмовлятись від співпраці з КП "Волиньприродресурс". Наприклад, Маневицька прокуратура судиться з Прилісненською ОТГ з метою скасувати рішення громади надати "Волиньприродресурсу" землі для георозвідки та подальшого видобутку копалин.

Читайте також: Екс-поплічник Януковича по-шахрайськи скуповує бурштинові землі на Волині

Отож, повернемось на Рівненщину на 2 роки назад. Тоді товариства "Георесерчінг", "Рівнерудопром", "Амберг майнінг компані", "Інвестнерудопром" і "Зірка Рівненщини" спробували нелегально отримати спеціальні дозволи на користування бурштиновими надрами в Рівненській області. Компанії звернулися до Державної служби геології та надр України за отриманням ліцензій без аукціону як орендарі цілісних майнових комплексів, необхідних для вивчення та розробки бурштину.

Однак їхні намгання зазнали невдачі. Держслужба України з питань праці відмовила через нестачу відповідних документів. Не отримали вони погодження і від облради.

Компанії вирішили піти в обхід законній процедурі і подали судовий позов на Держгеонадра, аби зобов’язати установу видати спецдозволи на дослідно-промислову розробку покладів бурштину. З метою захисту інтересів тодішнє керівництво Держгеонадр звернулося до органів прокуратури. Проте Прокуратура Рівненської області відмовилася долучатися до судових процесів.

Читайте також: Протести проти прокурорського свавілля на Волині: одна із мітингарів прикувала себе наручниками

1 березня 2016 року представники ТОВ "Північгеопошук", яке зареєстроване в Маневичах, Андрій Чуба та Володимир Ніколаєв створили товариства з обмеженою відповідальністю "Зірка Рівненщини" та "Георесерчінг". Уже 6 та 9 березня ці компанії подали заявки до Держгеонадр для отримання спецдозволів на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою (цей вид користування надрами передбачає видобування) без аукціону як користувачі цілісного майнового комплексу.

Для отримання спецдозволу без аукціону цілісно-майновий комплекс повинен включати техніку та обладнання, що відповідають вимогам закінченого промислового циклу. "Зірка Рівненщини" та "Георесерчінг", своєю чергою, представили Держгеонадрам договір оренди на один і той же цілісно-майновий комплекс. Йдеться про нежитлову будівлю площею 226,9 кв. м на території Будо-Вороб’ївської сільської ради Малинського району Житомирської області (комплекс будівель і споруд № 2), а також бурову установку УБСР-25 М на базі шасі трактора ТТ-4 і вантажний автомобіль ГАЗ-52.

Тож за поданням тодішнього керівництва Держгеонадр, яке запідозрило ймовірну наявність корупційних схем, документи, які компанії підготували із порушеннями вимог законодавства, повернули підприємствам.

Товариства не надали повних даних щодо потужностей підприємств, не мали обов’язкових погоджень Рівненської обласної ради (відмовні рішення від 06.04.2016 № 158 та № 160), Державної служби України з питань праці, Міністерства екології та природних ресурсів, а також договору на оренду землі.

Незважаючи на вмотивовані відмови Держгеонадр, компанії подали позовні заяви до Рівненського окружного адміністративного суду для того, щоб зобов’язати установу таки видати спецдозволи. Фактично ці товариства одержали право здійснювати господарську діяльність, не отримавши відповідного документа дозвільного характеру (згідно з ЗУ "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" від 06.09.2005 № 2806-IV).

Читайте також: Прокурор Волині вважає, що виділення кримінальному авторитету земель на Маневиччині законне

Так, Рівненський окружний адміністративний суд (у складі таких суддів, як Андрій Сало, Людмила Жуковська, Юрій Гломб) і Житомирський апеляційний адміністративний суд (склад суддів – Анжела Жизневська, Тетяна Котік, Ірина Охрімчук) визнали заяви позивачів обґрунтованими, попри те, що Рівненська облрада, Міністерство екології та природних ресурсів, Державна служба з питань праці не надали компаніям своїх погоджень.

Окрім того, на судових засіданнях представники Держпраці підкреслювали, що документи на цілісно-майновий комплекс, подані товариствами, не відповідали вимогам. Тому, оскільки представлена будівля перебувала в оренді, а не у приватній власності, й не була цілісно-майновим комплексом, служба з питань праці не надала свого погодження й повернула документи компаніям (лист від 06.04.2016 за вих. №3943/1/10.3-ДП-16; лист від 08.04.2016 за вих. №4076/1/10.3-ДП-16).

Водночас Рівненський окружний адміністративний суд листом від 02.03.2017 зобов’язав Держгеонадра видати спецдозволи "Зірці Рівненщини" та "Георесерчінгу", попри те, що справа перебувала в касаційній інстанції (ухвала про відкриття касаційного провадження у справі 817/856/16 від 15 березня 2017 року), тобто не була закритою.

18 квітня 2018 року, вже за оновленого керівництва, комісія з питань надрокористування Державної служби геології та надр України розглянула питання надання спецдозволів ТзОВ "Зірка Рівненщини" та "Георесерчінг". Члени комісії, за винятком представників Мінприроди, рекомендували Держгеонадрам видати цим "особливим" підприємствам дозволи на геологічне вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою. Відповідно до законодавства, надавати спецдозволи для компанії можуть, коли місцева обласна рада, Держпраці та Мінприроди надають свою згоду щодо ліцензування ділянки. Проте жодного з них у цих фірм – немає.

Справа в тому, що подібних ситуацій, коли різні компанії намагалися отримати ліцензії на розробку надр через суд, було безліч. Цього свого часу добивалися, наприклад, ТзОВ "Атомні енергетичні системи України", ПАТ "Київський річковий порт", ТзОВ "Екотехбуд", ТзОВ "Агро-Інвест", ТзОВ "Здвиж ресурс" та інші. Продовжувати перелік компаній, які зверталися до судів для отримання спецдозволу, можна довго.

Читайте також: Як на Поліссі розкрадатимуть бурштин під приводом урядової програми рекультивації

Парадокс в тому, що є низка компаній, які за допомоги судів отримували спецдозволи, при цьому не маючи жодного погодження відповідних служб і органів. Є звичайно й інші які мають усі погодження, але видача їм спецдозволів блокується новим керівництвом Держгеонадр.

Хоча, як показує практика, отримати спеціальний дозвіл на користування надрами це ще далеко не все і попавши в коло уваги правоохоронних органів можна так і не приступити до видобування.

Однією такою гучною справою є справа КП "Волиньприродресурс". Підприємство, маючи вичерпний перелік погоджень, отримало у лютому 2017 року чотири спеціальні дозволи на користування надрами з видобування бурштину так і не приступило до роботи бо відразу привернула увагу усіх правоохоронних органів.

Генеральна прокуратура навіть відкрила декілька кримінальних проваджень які звичайно були згодом закриті за безпідставністю, проте справи і далі розглядаються в судах різних інстанцій. В той час як ТОВ "Зірка Рівненщини" та ТОВ "Георесерчінг", без жодних погоджень, найближчим часом можуть отримати від нового керівництва Держгеонадр спецдозволи.

І якщо найближчим часом ГПУ та НАБУ не зверне увагу на політику Державної служби геології та надр щодо видачі спецдозволів фірмам, які не мають погоджень, то можна зробити висновок, що застосування закону у нас – вибіркове.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter