У старих квартирах із вертикальною системою опалення дозволили встановлювати лічильники на тепло. Чим швидше українці встановлять їх, тим швидше зможуть платити менше за комунальні послуги.

Читайте також: Як українці отримуватимуть субсидії після монетизації

Про це розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"В Україні повільно відбувається сертифікація приладів-розподілювачів. Раніше індивідуальний облік був доступний тільки жителям новобудов із горизонтальною системою опалення. Крім того, теплопостачальникам не вигідно, щоб квартири вели індивідуальний облік тепла", - каже Марія Яковлєва.

Прилади-розподілювачі закріплюють вгорі батареї. Вони зчитують, скільки тепла вона віддає.

"Якщо ви живете у "хрущівці" і не маєте лічильника тепла, то просто утеплення житла не допоможе економити. Щоб побачити економію, потрібно встановлювати лічильники. І лише після цього займатися утепленням квартири. Крім приладів-розподілювачів на батарею кріплять регулятори. Тоді мешканці можуть регулювати споживання тепла конкретною батареєю", - наголошує енергетичний експерт.

Українці можуть зменшити комунальні платежі мінімум на 20%.

"Встановлювати лічильники люди будуть за власний рахунок. Щоправда у програмах Фонду енергоефективності, який запрацює наступного року, передбачена компенсація. Йдеться про щонайменше 50% від вартості. Для субсидіантів — 70", - говорить Марія Яковлєва.

Читайте також: ТОП-5 популярних міфів про субсидії

За словами директора аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександра Сергієнко, уряд дозволив встановлювати лічильники у старих будинках, щоб компенсувати зростання цін на комунальні послуги.

"Україна змушена позичати гроші в зовнішніх кредиторів. Для цього за 2 роки ціни на газ потрібно підвищити на 40%. У результаті подорожчає теплова енергія", - наголошує Олександр Сергієнко.

Він додає, що в Україні досі немає нормативних документів, які регламентують процедуру встановлення приладів-розподілювачів. Крім того, треба подумати над тим, як стимулювати людей встановлювати лічильники. Йдеться про соціальні програми чи заходи адміністративного впливу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter