Один з лідерів другої за рейтингом перед парламентськими виборами партії в Україні "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук чітко продемонстрував свої політичні орієнтири та ідеологію, оголосивши про проведення телемосту між своїм каналом NewsOne та головним пропагандистським російським каналом "Россия 1".

"Россия 1" – це той самий канал, де віщає говоряща голова Володимира Путіна Дмитро Кисельов, який давно став героєм мемів про "радиоактивный пепел", який розповідає про бандерівців, які їдять дітей на Донбасі, і подібну дурню.

Читайте також: Медведчук розповів, як став кумом Путіна і чому президент Росії називає його "націоналістом"

Даний канал є одним з головних зомбувальних джерел в Росії. Програми вчать росіян "правильно" розставляти акценти, чітко вказують хто їхній друг, а хто ворог. Про фактичне підкріплення у ефірі "Росії 1" навіть не йдеться, адже це невигідно. Інформація подається через призму політики президента Путіна.

Отже, зважаючи на це, Віктор Медведчук вирішив за необхідне проводити телеміст з пропагандистами з країни-агресора і обговорювати з ними внутрішні справи України.

Ефір має тривати 2 години і запланований на 12 липня.

"Відверта розмова між простими людьми давно назріла, і він відбудеться 12 липня між студіями каналу Росія в Москві і каналу NewsOne в Києві. Ведучі – Марія Ситтель з Андрієм Малаховим і Олена Кирик з Василем Головановим з Києва", – анонсував Кисельов в ефірі передачі "Вести недели".

Звісно такі телемости з кремлівськими пропагандистами не можуть ні в якому разі транслюватись в Україні, яка стала жертвою військової агресії Росії. Подібні заходи загрожують національній безпеці та суверенітету країни. Допускаючи такий контент у ефір, Україна фактично легалізує ту пропаганду, яка ллється з "Росії 1" на території нашої держави.

Читайте також: Створення "медіахолдингу "НОВИНИ" та звільнення журналістів: депутат наближений до Медведчука купив телеканал ZIK

Цікаво, що з цього приводу миттєво виступила із заявою партія Петра Порошенка "Європейська солідарність". Тобто фактично це слова самого 5-го президента.

"Анонсований на 12 липня "телеміст" за участю забороненого в Україні пропагандистського телеканалу Россия-24 та одного з українських каналів, який входить в медіа-групу Віктора Медведчука, – це серйозний виклик усій інформаційній безпеці України...

...Ми вважаємо, що проведення так званого "телемосту" – це виключна провокація з боку Кремля. Це ще один механізм впливу на українців під час виборчої кампанії. Мета Москви проста – через буцім-то розмови "про мир" завести до Верховної Ради України якомога більшу кількість проросійських депутатів, аби політично закріпити реванш у стінах Верховної Ради.

Ми закликаємо Службу безпеки України, Раду національної безпеки і оборони України, Національну Раду з питань телебачення і радіомовлення дати миттєву реакцію щодо так званого "телемосту", анонсованого пропагандистським каналом Володимира Путіна..." – зокрема йдеться у заяві.

Однак варто глибше поглянути на проблему. У заяві чітко називається ім'я людини, яка свідомо йде на порушення правових норм. Нагадаємо, що згідно указу Президента України Петра Порошенка №549/2015 від 2 вересня 2015 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" телеканал Росія-24, який входить до структури Федерального державного підприємства "Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія" і який фінансується з бюджету країни-агресора, знаходиться під санкціями. Тобто, щодо каналу діє норма про "обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування".

Незважаючи на це, то самий Петро Порошенко дав усі можливості Віктору Медведчуку повернутись до політики та бізнесу в Україні і допоміг наростити йому матеріальні активи та вплив. Саме президент зробив кума Путіна фактично головним переговорником із Росією щодо війни на Донбасі і довірив йому долі українських бійців.

При президентстві Порошенка Медведчук без проблем придбав собі цілу низку телеканалів, де вводиться жорстка цензура, а журналісти працюють за темниками у визначеному напрямку, з чітко встановленою метою. Сьогодні очевидно, що Медведчук створив в Україні окремий російський медіапростір, обійшовши усі заборони.

Звісно, попит на такий контент є, зокрема на південному сході країни. До речі, цей  регіон є базовим для партії "Опозиційна платформа – За життя".

У підсумку ми маємо яскраво вираженого проросійського політика та олігарха Віктора Медведчука, який від президента Петра Порошенка отримав "карт бланш" на антиукраїнську діяльність і зараз сповна цим користується.

По факту, Медведчук є головним провідником реваншу "Партії регіонів" і президента-втікача Віктора Януковича, які контролювались з Москви.

Висновок: Петро Порошенко на посаді президента у свідомий чи несвідомий спосіб власноруч створив тепличні умови для реваншистів, дав їм наростити м'язи, а тепер симулює боротьбу з ними. При цьому партія екс-президента "ЄС" серйозно поступається "Партії регіонів" версії 2.0 напередодні парламентських виборів.

Тепер Порошенко грається у патріота, аби хоча б на 1% зменшити відрив від  "Опозиційної платформи – За життя". Втім, все марно.

Читайте також: 54 кандидати в нардепи голосували за диктаторські закони Януковича: повний список

Отже, Петро Порошенко став головним винуватцем відродження віри громадян України в ідеї, які пропагує в країні одіозний кремлівський ставленик Віктор Медведчук. Завдяки цьому проросійські настрої отримали нове життя на південному сході, а кум Путіна заходить до Верховної Ради з чималою кількістю вчорашніх поплічників Януковича.

Відтак лицемірство і жага влади Порошенка поставила безпеку, суверенітет та цілісність України під загрозу у вигляді політичної сили Медведчука. Боротьба з "європейцями-псевдопатріотами" та кремлівськими реваншистами – це ще один виклик для президента Володимира Зеленського та його партії "Слуга народу". Як нова влада впорається з цим завданням – покаже час.

P.S. NewsOne відмінив проведення телемосту через нібито погрози журналістам. У такий спосіб Медведчук показав, що в Україні не хочуть миру з Росією і натякнув на відсутність свободи слова.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook