В Україні 40% смертей чоловіків та 22% жінок працездатного віку (від 20 до 64 років) є наслідком вживання алкоголю. Це офіційна статистика, про яку повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я з посиланням на дослідження психічного здоров'я населення проведена експертами Світового банку. В Україні налічується до 1 мільйона людей, які страждають від алкогольної залежності.

400 тисяч людей, вмираючих щорічно в Україні, загинули внаслідок нездорового способу життя, і надмірного споживання алкоголю. Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації здоров'я, 20% українців вживають алкоголь в кількості, що набагато перевищує норму. Нормою вважається до 2 літрів спирту на рік. Продаж алкоголю на рівні торгівлі наркотиками, людьми та зброєю є одним із найбільш прибуткових бізнесів у світі. Тому поки одні вмирають від алкогольної залежності – інші набивають на людському горі і сльозах собі кишені.

Попередньо ми уже розповідали про тіньову схему поширення "лівака" одним з головних дилерів алкоголю на Волині депутатом Петром Нестеруком та його куратором Наталією Єловою.

Наталія Єлова

"Йдемо по ланцюгу виявлення порушень при виготовленні спирту, потім при виробництві лікеро-горілчаних виробів, й нарешті при його реалізації населенню", – знаходимо повідомлення на особистій сторінці першого заступника голови ДФС України Сергія Білана у Facebook.

На нашу думку, це не боротьба і не розгром тіньового бізнесу працівниками ДФС, а схожий на звичайний заплановий контрольний зріз діяльності виробників горілчаної продукції для розуміння фактичного стану справ по обігу необлікованого спирту та горілки по "формі 2", з метою встановлення щомісячного контролю над ними. Чому ми так різко висловлюємось, тому що вседозволенісь і безкарність власника ТОВ "Полісся-Трейд", депутата міської ради, Нестерука Петра м’яко кажучи обурює волинян.

Читайте також: Історія одного депутата: від «розливайки» до власника готелів і яхт

Підприємство на території Волинської та Рівненської областей, працює по розповсюдженій і всім добре відомій схемі роздрібної та оптової торгівлі дешевою, необлікованою горілкою "по другій формі", яку Нестерук зухвало, застосовує протягом тривалого часу, а податкові міліціонери з широко відкритими очима підігрують, запевняючи місцеву громаду у відсутності складу злочину. Як функціонує дана схема в реаліях та деталях по ланцюгу постачання та реалізації програмної горілки нам розповів колишній оперативний співробітник управління захисту економіки.

Петро Нестерук і Роман Романюк

Зазвичай, якість горілки відповідає нормам ТУ. Статус акцизної марки, доставка необлікованої горілки на склади-магазини в м. Рівне і м. Луцьк, це завжди турбота завода-виробника. Керівники ТОВ "Полісся-Трейд" через засоби електронного звязку роблять замовлення на необхідний об'єм продукції. Заводом-виробником або його підриємством-супутником забезпечуються сама доставка горілки.

На заводських складах фура завантажується спочатку на 90% "програмною" горілкою, далі довантажується і прикривається звичайною, облікованою горілкою з правильною, офіційно отриманою маркою акцизного збору. На час мандрівки горілки видається два пакети товаро-транспортних документів (ТТН, видаткова накладна, податкова накладна). Перші правильні, з відповідною ціною за одиницю товару, встановленою державою для оптової торгівлі (46-50 грн. за 0,5 л. 40 градусного напою), реквізитами ліцензованих отримувачів, мокрими печатками, але з підробленою, ніде не зареєстрованою податковою накладною. Для пред'явлення новій необізнаній у деталях патрульній поліції цього достатньо.

Другий пакет документів "форми 2" – видаткові накладні з фактичними тіньовими цінами в межах 27-29 грн. за пляшку 0,5 л., за якими і ведуться всі подальші розрахунки – ретельно ховаються експедитором. Після прибуття на місце розвантаження у м. Рівне, по вул. Млинівська, 23 та м. Луцьку, вул. Марцинюка, 35 – перший пакет документів, як основний доказ, обов'язково знищується, а на видатковій накладній "форми 2" на другому примірнику ставлять підпис представники отримувача: в Луцьку – Неля Нестерук, в Рівне – Головайчук Микола, які назад повертають постачальнику.

Процес оптової доставки необлікованої горілки від всіх заводів-виробників ідентичний. Різниця лише в тому, що у кожного виробника на "програмній" горілці наклеєні різні марки акцизного збору, а саме: "Club vodka" "Концерну "Біг-М" – якісна підробка із Туреччини, "Пшенична" ПрАТ "Люботинський завод "Продтоварів" – марка оригінальна, але значиться, як знищена.

Читайте також: Дядько, кум, брат, сват: творчий колектив сценариста Нестерука

На місцевому рівні відбуваються наступні процеси: "програмна" горілка меншими партіями, через менеджерську сітку ТОВ "Полісся-Трейд" за ціною 33-36 грн. розвозиться по споживачах. У переважній більшості це прикордонні магазини, а саме: до своїх близьких перевірених клієнтів – кума Романа Гука в с. Устилуг, під саму браму прикордонного пункту пропуску, магазин "Максим", а у місті Володимир-Волинський – магазин "Зодіак", власниця відома на цілу Україну пані Лариса Якимчук, в Луцьку – ТОВ "Агро Дар", по вул. Володимирська 55 та багато інших.

В жодних офіційних звітах ТОВ "Полісся-Трейд" цих контрагентів немає. Документообіг по "формі 2" відбувається майже за тією ж "методикою". Коли розвозиться менеджерами "програмна" горілка по різних магазинах, на весь об'єм загруженої горілки виписується видаткова накладна, податкова накладна, знову ж ніде не зареєстрована, з печатками, із вказуванням "правильної" ціни та реквізитів лише одного ліцензованого споживача, хоча останій про це не здогадується. Другі видаткові накладні з відміткою "Ф2" заповнені вже по подрібненим партіям із зазначенням уже дешевої ціни горілки та фактичного покупця-замовника, по яких так само надалі проводиться "чорний" облік та розрахунки за продукцію.

Усі операції оплачуються виключо готівкою, яку збирають менеджери "Полісся-Трейд" та звозять в кінці робочого дня на головні офіси на вул. Марцинюка, 35 та м. Рівне, вул. Млинівська, 23. Розрахунки з виробниками алкоголю відбуваються через відділення "Приватбанку", шляхом внесенням готівкових коштів на карткові рахунки фізичних осіб, вказані представниками заводів.

Читайте також: Волинський посадовець залишив зворушливий пост у підтримку свого друга-однопартійця

Об'єми реалізаціїї ТОВ "Полісся-Трейд" контрафакту"Club vodka" "Концерну "Біг-М", "Пшенична", Вермути з коньяком ТМ "Любий Край": Абрикос, Журавлина, Малина, Персик, Слива, Чорна смородина, Горобина. ПрАТ "Люботинський завод "Продтоварів", вино "Котовського винзаводу" – на території Волинської і Рівненської областей складає 5-8 фур в місяць, в свята та літній сезон до 12 фур. Це складає 75% тіньової реалізації горілки, вина по "формі 2" до загального обсягу реалізації всієї продукції ТОВ "Полісся-Трейд".

Для прикладу, за умови офіційної торгівлі, якщо врахувати, що одна повна фура складається з близько 22 000 пляшок горілки з мінімальною оптовою вартістю 46 грн. за пляшку, то вартість одного вантажу сягає 1 млн грн. Згідно офіційних обліків-звітів відомо, що ТОВ "Полісся-Трейд" в період 2016 по листопад 2017 рр. мало взаємовідносини з "Концерном "Біг-М" лише на суму 320 тис. гривень. При тому, що після всім відомого скандалу з побиттям журналістів місцевого ТРК "Аверс", на території складу ТОВ "Полісся-Трейд" співробітниками ДФС області було вилучено 5,4 тис. літрів "Club vodka" "Концерну "Біг-М" на суму за оптовими цінами 500 тис. гривень.

Недбалість та безпринципність дій керівництва слідчого управління ДФС у Волинській області вражає, тим що в ході порушеного мильного кримінального провадження за статтею 204 КК України не спромоглось призначити та провести документальні перевірки ТОВ "Полісся-Трейд", зустрічні перевірки контрагентів-постачальників, провести огляд з фіксацією залишків алкогольної продукції на складах-магазинах у м. Луцьку та у м. Рівне, порівняти з податковими звітами. Можливий факт ухилення від сплати податків слідчими навіть не розглядався.

Слідчі усю відповідальність переклали на корумпованих експертів, отримавши від них попередньо домовлені результати висновків по якості рідини та акцизної марки, що стало підставою закриття кримінального провадження.

Попередні матеріали журналістського розслідування нами уже скеровано до Головного управління ДФС та для контролю за виконанням у Генеральну прокуратуру України. Усі подробиці та деталі попереднього розгляду справи депутата Нестерука повідомимо найближчим часом і вестимо її повний інформаційний супровід. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook

ТАРАС СЕРЕДИЧ, кореспондент програми "Секретні матеріали"