Міським головою має бути людина, у якої слова не розходяться із вчинками, а ось в кандидата у мери Луцька Богдана Шиби так не виходить. Нинішні його заяви абсолютно протилежні діям та рішенням, які він ухвалював на посаді міського голови. Сьогодні ж він цинічно бреше, підмінює факти і намагається переписати історію.

Читайте також: Від "солодких обіцянок" Шиби до перспективного майбутнього з Поліщуком

Задобрюючи виборців, зараз Богдан Шиба критикує дії муніципальної варти і запевняє: "Не можна в період кризи гнати людей", "Муніципалів треба розігнати". А ось 12 років тому в час ще однієї економічної кризи йому нічого не заважало жорсткими методами боротися з торгівлею у місті, в тому числі й зносити Центральний ринок. А муніципали були міським "каральним органом", пише ІА Волинські новини.

Зараз Богдан Шиба переконує, що він не прихильник жорстких методів і критикує дії муніципалів (які, до слова, працюють у правовому полі, й доказ цьому – виграні суди). Зокрема, заробляючи прихильність електорату, він заявляє, що муніципалів треба розігнати, і переконує: ніколи не посилив би цей орган. Мовляв, така служба була і тоді, коли він був міським головою, але в той час муніципали не переступали через допустимі межі.

Проте все було зовсім не так: саме за Богдана Шиби муніципали діяли жорсткими методами. Керівниця муніціипальної варти Луцької міської ради Юлія Сиротинська розповідає: у час, коли містом керував Богдан Шиба, муніципалам ставили завдання боротися з торгівлею в місті. Чимало товарів просто конфісковували.

"За торгівлю в невстановлених місцях вилучали багато всього: і продукти, і штучні квіти, і шкарпетки, одне слово – все, що продавали "з лотка". Було два автомобілі, якими працівники муніципальної поліції (так цей підрозділ тоді називався) мали право користуватися для вилучення. Все передавали на суд. Непродовольчу групу товарів зберігали на спеціальному складі. Загалом, методи були дуже жорсткі й ніхто не грався", – розповідає вона.

Читайте також: Як Шиба-мер набрав кредитів під гарантії міського бюджету та на десятки мільйонів накупляв гнилих маршруток

Муніципали боролися з торгівлею сурогатним алкоголем, перевіряли книги скарг і пропозицій. Тоді ще існував дозвіл на торгівлю, який видавав департамент підприємництва міської ради, і будь-який об’єкт торгівлі у місті мусив його мати. Муніципали перевіряли, чи є ці дозволи, чи вони не прострочені. До слова, свого часу Богдан Шиба хотів сам зміцнити муніципальну поліцію і "поставити її на ноги".

"Загалом, за дотриманням правопорядку має слідкувати міліція. Проте патрулі, які ходять по парках, на жаль, роблять це лише "для галочки"… Я вважаю, що цю проблему ми зможемо розв'язати і без них, поставивши на ноги та зміцнивши нашу муніципальну поліцію... Дорослі мають стати культурнішими і навчитися їсти та пити у відповідних для цього місцях", – коментував Богдан Шиба ситуацію зі сміттям у парку.

Юлія Сиротинська також розповіла, що Богдан Шиба свого часу дуже хотів знести Центральний ринок. І методи він обрав аж ніяк не найм’якші. А коли не вдалося – в міськраді почався "розбір польотів".

"Демонтаж ринку почався близько 6 години ранку з міліцією, були "Беркут", директор департаменту ЖКГ Стемковський, профільний заступник Василь Байцим та інші. Було залучено техніку "Луцькспецкомунтрансу", навіть шарпанина була. Але ринок не змогли демонтувати, бо неправильно підійшли до виконання цих функцій. Потім у профільних керівників були серйозні проблеми в мерії, що не виконали це рішення. І в муніципалів, якими тоді керував Сергій Пилипака, була низка проблем, бо саме на них хотіли покласти відповідальність за те, що рішення не виконали. Але насправді цього не вдалося зробити через те, що юридичний департамент міськради недосконало підготував документи. Щодо ринку в мерії була дуже жорстка позиція, але не було сплановано, як правильно це виконати", – пояснила очільниця муніципалів.

Читайте також: Ледь не винесли з сесійної зали: як кандидат у мери Луцька Шиба переносив Центральний ринок

Нагадаємо, у серпні 2008 року Шиба заявляв: продавців секонд-хенду та гуртової торгівлі з Центрального ринку перенесуть на новий ринок на вулиці Боженка. А незгідних пообіцяв карати.

З його слів, луцькі перекупники, які продають свої товари на місцях стоянок для автомобілів, торгують не в установлених місцях або на проїжджій частині поблизу Центрального ринку, будуть притягнуті до відповідальності. Міська влада попереджала орендарів земельних ділянок про припинення договорів, якщо вони використовують цю землю не за призначенням або порушують правила торгівлі.

Незгідні з рішенням перенести ринок підприємці прийшли на акцію протесту і пікетували Луцьку міську раду, тримаючи в руках плакати: "Геть руки від ринків!", "БЮТ віримо, а Шибі ні!", "Шиба, не поглиблюй кризу!". Протестувальників зібралося близько 1,5 тисячі осіб.

Під час акції зачитали й звернення, яке підписали майже тисяча лучан. Воно завершувалося тезою: "Висловлюємо недовіру пану міському голові Богдану Шибі". Пікет підприємців ринку тоді закінчився криками "Ганьба!".

А після завершення каденції, коли Богдан Шиба став депутатом міської ради, його звинувачували у тому, що він вимагав гроші з місцевих підприємців за внесення їхніх питань на розгляд сесії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook