За останні роки набуває поширення дуже небезпечна, отруйна і дикоросла до 3-5 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см багаторічна рослина – борщівник Сосновського. Особливо актуальна ця проблема для західних регіонів, де місцеві ради вже провадять боротьбу з бур’яном власними силами.

Читайте також: Які хвороби загрожують українцям у купальний сезон

Так, на Волині створюють довгострокові програми боротьби з борщівником, пише "Суперагроном".

Для прикладу, Княгининівська сільська рада повідомляє: за результатами обстежень стану сільськогосподарських земель відмічено, що на території сільської ради  борщівник Сосновського набув значного поширення і розповсюдження. Основними  місцями його зростання є береги річок, потічків, узбіччя доріг, каналів, пасовища, необроблювані сільськогосподарські землі, парки, а також поширюється ця рослина і на прилеглих територіях житлових масивів. Тому тут затверджено п’ятирічну програму боротьби з борщівником, на яку планується виділити 400 тис. грн.

Для боротьби з отруйною рослиною існують різні методи: механічне та хімічне (використання гербіцидів) знищення.

Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підрізати корені на глибині 8-12 сантиметрів та багаторазово підкошувати паростки, що відростають. Не припиняти такі роботи протягом кількох років до тих пір, поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в ґрунті.

Ефективніший метод боротьби – хімічний. Внесення зареєстрованих в Україні, рекомендованих на основі гліфосатів, дикамби, сульфанілсечовин і інших гербіцидів, проводиться при висоті рослини до 10-20 см навесні або після підкошування.

Читайте також: Ризик появи алергії передається у спадок

Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли зацвівша рослина скошена. А одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому насіння може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.

Додамо, що контакти із цією рослиною можуть бути смертнльно небезпечними або спонукати до низки неприємних хвороб. При знищенні борщівника необхідно мати водонепроникний одяг і респіратор або протигаз.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter