Кожне свято церковного календаря має свої правила вшанування. Особливо шановані дні мають відповідно й особливі заборони. Саме таким величним для християн днем є Прощена неділя. Для того, щоб провести це свято з гідністю треба знати перелік речей, які категорично не можна у нього робити.

Прощену неділю у 2021 році віряни святкують 14 березня. Віддавна, основною традицією на це свято є просити пробачення у всіх, перед ким ви відчуваєте вину. Тож, у кожного з нас перед початком Великого посту є чудова можливість позбутися від тягаря на серці. У Прощену неділю варто прийти до церкви, послухати богослужіння і очистити свої думки від поганих помислів, пише 24 канал.

Як правильно просити вибачення у Прощену неділю

Для того, щоб вибачитись перед людиною у Прощену неділю існують спеціальні фрази. Спочатку кажемо: "Прости мені", а вам дадуть відповідь: "Бог простить, і я прощаю". Натомість коли у вас будуть просити вибачення, ви теж скажете, що прощаєте.

Ці репліки створенні для розуміння й усвідомлення щирості. Говорячи їх, ви висловлюєте готовність помиритись з людиною і не тримати на неї зла.

Що можна робити на Прощену неділю

На Прощену неділю обов'язково сходіть на Службу Божу.

Пробачте людині, яка у вас вам завинила, навіть якщо вона не просить вибачення. Таким чином ви звільните свою душу від переживань та душевних тривог.

На Прощену неділю необхідно звільнити себе від негативу. Тож, перед початком Великого посту висповідайтесь.

Прийдіть на кладовище до родичів і засвітіть свічку. Поминайте їх молитвою та добрими словами.

Читайте також: Ці речі не можна викидати з дому, щоб не накликати на себе біду

Що не можна робити на Прощену неділю

У Прощену неділю не можна вживати алкоголь й лаятися.

У цей день суворо заборонено сваритися чи навіть ображатися на когось.

Відмовтеся від прання, шиття, прибирання. У це свято не можна займатися фізичною роботою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook