Красива золотава засмага – мрія переважної більшості жінок, в особливості влітку, коли теплі і сонячні дні дозволяють проводити багато часу на пляжі під відкритими променями сонця, а увечері демонструвати красивий загар в легкому літньому одязі. Мода на засмагу (багато в чому завдяки голлівудським знаменитостям) не проходить ось уже кілька років, і любительок хизуватися золотистою засмагою не зупиняє навіть те, що знаходження під відкритими променями сонця, як давно довели вчені, надзвичайно шкідливо для шкіри. Втім, мінімізувати шкідливий вплив на шкіру ультрафіолету можна, дотримуючись кілька простих правил для досягнення ідеально гарної засмаги.

Читайте також: Літо 2018: які стрижки в моді цього року

Засмага і тип шкіри

Власниці світлої шкіри і рудого волосся чудово знають, як складно отримати ідеально рівний, красивий загар і при цьому не страждати від сонячних опіків. Залежно від типу шкіри правила засмаги можуть бути різними – адже різна шкіра по-різному сприйнятлива до ультрафіолету.

Складніше всього засмагнути власницям світлої шкіри і світлого або рудого волосся: найчастіше біла шкіра на сонці моментально набуває червоний відтінок і швидко згоряє. Щоб якнайдовше залишатися на сонці без шкоди для здоров’я, необхідно користуватися сонцезахисним кремом з максимально високим рівнем захисту від ультрафіолету – SPF повинен бути не менше 30. При правильному дозуванні часу знаходження на сонці красива і, головне, здорова засмага проявиться через декілька днів.

Трохи більше пощастило власницям світлої шкіри і темно-русявого волосся: такий типаж особливо поширений в Росії та країнах центральної Європи. Такі жінки менше, ніж світлошкірі білявки чи рудоволосі, страждають від сонячних опіків, і куди швидше і легше загоряють. Нехтувати сонцезахисним кремом, втім, теж не варто – особливо в перші кілька днів після приїзду на сонячний курорт, коли шкіра ще не звикла до прямих сонячних променів.

Найлегше загоряють власниці смаглявої шкіри – східні коріння дозволяють таким жінкам засмагнути швидко і легко. У цьому випадку дотримання будь-яких запобіжних заходів практично не потрібно – смаглява шкіра практично не схильна до сонячних опіків.

Читайте також: Як організувати сімейну подорож: практичні поради експертів

Правильна засмага: основні правила

Домагаючись красивої золотистої засмаги, головне – не перестаратися: знаходження на сонці краще дозувати, ніколи не залишаючись на пляжі в найнебезпечніші години – в середині дня. Найбезпечнішими годинами для засмаги вважаються ранок – до 10 ранку, і вечір – після 16 годин. Крім того, краще всього обмежити час перебування на пляжі, під відкритими променями сонця, двома-трьома годинами на день.

Щоб шкіра після тривалої відсутності сонця взимку поступово звикала до високих температур і сонячного світла, необхідно збільшувати час знаходження на сонці поступово. Щоб уникнути появи опіків, краще починати з мінімального часу засмаги, поступово збільшуючи до максимальних двох-трьох годин. Засмага, отримана поступово, буде куди більш красивою і рівномірною.

Не нехтуйте засобами для захисту шкіри від ультрафіолету: сонцезахисні креми і лосьйони не тільки знизять ризик виникнення сонячних опіків, але і захистять шкіру від передчасного старіння, викликаного ультрафіолетовими променями. Якщо ж уникнути сонячного опіку таки не вдалося, можна позбутися відчуття дискомфорту за допомогою підручних засобів. При сонячних опіках і обгорілій шкірі добре допомагають маски на основі сирого яєчного жовтка, компреси з міцно завареного чаю, звичайна сметана, маски на основі подрібненого огірка або сирої картоплі.

Особливої уваги вимагають засоби для захисту шкіри від сонячних променів і їх нанесення. Для оптимального захисту найкраще підходять креми для засмаги, які одночасно і зволожують шкіру, і захищають її від прямих сонячних променів. Наносити сонцезахисний крем необхідно рівномірним тонким шаром – занадто товстий шар захисного засобу швидко нагріється і буде палити шкіру. Вибираючи сонцезахисні засоби, необхідно звертати увагу на показник SPF – рівень захисту від ультрафіолету. Якщо шкіра ніжна, світла і схильна до опіків, рівень SPF повинен бути максимальним, а от для власниць смаглявої шкіри підійде і сонцезахисний крем з мінімальним рівнем SPF.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter