Нова формула розрахунку субсидій набула чинності. Зміни українці відчують з настанням опалювального сезону.

Читайте також: Пенсіонерам в Україні перерахують пенсії: кому і скільки додадуть

"За моїми підрахунками, люди отримуватимуть субсидію на 40% менше, ніж торік. Це пов'язано з тим, що на 10,5 млрд грн 2020 року зменшили програму субсидій і на 1,5 млрд грн зменшили витрати на державну соціальну допомогу", – говорить ексміністр соцполітики Андрій Рева.

Формулу розрахунку субсидії змінили так, що кожній родині доведеться платити більше.

Усі, хто має право на знижку, платять за комуналку певний відсоток від доходу сім'ї, решту компенсує держава. У кожного цей відсоток різний. Щоб його розрахувати, потрібно дохід на одного члена сім'ї розділити на два прожиткових мінімуми і помножити на 15%.

Читайте також: Названо суму: Зеленський внесе в Раду законопроект про підвищення мінімалки

Наприклад, якщо середній дохід на одну людину – 3 тис. грн, то сім'я може платити за комунальні послуги 11,6% свого доходу.

Припустимо, що сукупний дохід сім'ї – 9 тис. грн. Тоді взимку за комуналку можна буде платити 1044 грн. А якщо виходить більше, то цей надлишок покриє субсидія. Але тільки в межах соціальних нормативів споживання.

У новій формулі замість 15% встановлять коефіцієнт 20%. Замість 11,6% потрібно буде віддавати на комуналку 15,4% сукупного доходу сім'ї. За минулою формулою сім'я отримала б субсидії на 342 грн більше.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook