Партійне будівництво – процес, який в Україні триває перманентно. Основна відмінність від демократичних суспільств зі стабільними політичними традиціями – відсутність стійких ідеологічних компонентів. Партії діють навмання, керуючись політичною кон’юнктурою та особистими рейтингами окремих політиків.

Читайте також: Соціологічна група "Рейтинг" провела дослідження суспільно-політичних настроїв українців

Одне з головних запитань у партійному будівництві: чи може політична сила існувати без єдиного рейтингового лідера? Усі спроби побудувати "нелідерську" партію в українських реаліях зазнавали невдачі. 

В тіні президента

Одними з перших про якісний ребрендинг замислилися в "Блоці Петра Порошенка". Насправді, йдеться не лише про зміну назви, але й пошук нових партнерів для оновлення цієї політичної сили.

У БПП розраховують на те, що бодай частина "фронтовиків" таки долучиться до пропрезидентської команди у створенні оновленої партії. Вочевидь, ідеться про "силову" частину НФ, зокрема ту, яка орієнтується на секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Попутниками Петра Порошенка і Ко можуть бути й низка впливових мажоритарників, що, як правило, до 2014 року представляли інтереси великого капіталу в південно-східних регіонах України. 

Характерно, що Юрій Луценко не даремно розповів про свою прихильність до парламентсько-президентської форми правління, яка передбачає послаблення повноважень президента. Якби шанси переобратися на другий президентський термін у Петра Порошенка були високими, його найближчий соратник навряд чи оприлюднював би такі тези. Натомість зараз у пропрезидентській команді серйозно замислилися про "запасний аеродром".

Читайте також: Алкобарига, колишній соціаліст і політики-невдахи – хто спонсорує партію Президента на Волині

Фронт на валізах

Дефрагментація чекає й на партію "Народний фронт". Принаймні ззовні цього може й не статися, але політичну силу вже восени можуть залишити низка ключових фігур. Можливо, вони зосередяться на створенні нової політичної сили, тоді як інша частина "фронтовиків" займеться політичною реанімацією нинішньої партії.

Тож, якщо "Народний фронт" так і спокуситься на пропозиції своїх колег із коаліції створити єдину політичну партію, вже в жовтні вони можуть обрати зовсім іншу тактику й перейти до жорсткої опозиції до чинного президента та своїх нинішніх союзників із БПП. 

Альтернативний шлях – підтримати інші політичні сили чи навіть об’єднатися з новим рейтинговим гравцем. Ним, наприклад, може стати Арсен Аваков чи Володимир Гройсман. Прикметно, що в обох політиків вже є певні "політичні заготовки" у вигляді підтримки власних політичних проектів.

Олександр Радчук "Слово і діло"

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter