В Україні працюють маслозаводи, що виробляють фальсифікат вершкового масла.

Читайте також: В Україні продається масло, у якому немає молока

Це виявило спільне розслідування каналу 1+1 та організації "Громадський контроль".

Напередодні телевізійники організували експертизу двох зразків масла, яке продається в роздрібних мережах – виробництва маслосирзаводу в смт Шишаки (Полтавська область) і Рожнятів (Івано-Франківська область), за ціною 20-25 грн.

Незважаючи на те, що на пачках значиться, що воно виготовлене з 100-відсоткового молока і називається "Масло солодковершкове", лабораторія виявила в ньому велику частину рослинних жирів і зовсім не виявила молока.

 

Однією з причин такого розслідування стали слова Вадима Чагаровського, голови "Спілки молочних підприємств України", про те, що 40 % вершкового масла в Україні – підробка.

Нещодавно в цих даних і результатах експертизи засумнівався Василь Вінтоняк, директор аналітичного агентства "Інфагро". На його думку, частка фальсифікованого масла в українському виробництві не перевищує 5%, а в роздрібі може становити максимум 10%.

За його словами, оцінка частки фальсифікату не повинна базуватися на скупці найдешевших зразків цього продукту.

Втім, розслідувачі 1+1 довели справу до кінця і вирушили на заводи, де, судячи з надпису на пачці, виробляється масло, що перевіряла лабораторія.

Маслосирзавод на вулиці Заводській у Шишаках виявився закритим 2 роки тому. На території – опломбоване обладнання та іржаві ємності для вершків.

Колись це було потужне підприємство, що виробляло одні з кращих сирів в країні, масло, згущене молоко.

Читайте також: 90% українських виробників обманюють про фактичний склад своїх продуктів

Як розповів охоронець закритого заводу, підприємство весь час змінювала назви: "Гадячсир", "Полтавамолпром", "Техмолпрод", "Техмолпром". Зазначене масло могли виготовити як в Гадячі (Полтавська область), так, наприклад, і в Білій Церкві.

У Гадячі виявився офіс кинутого у Шишаках заводу. Зам. директора вийшов до журналістів тільки під загрозою виклику поліції. "У нашого підприємства "Техмолпром" навіть немає можливості випускати масло в пачках", – повідомив він, але показувати свої лінії виробництва відмовився.

Про те, що завод працює, свідчила черга фур, що стоїть біля прохідної підприємства.

"Керівництво заводу не дало нам пояснень, що це за масло", – прокоментувала ситуацію Влада Миронова, голова організації "Громадський контроль".

Цей завод не вперше ловлять на підробці: Укрметртестстандарт вже встановлював, що його згущене молоко не містить молока.

І зараз торгові інтернет-майданчики рясніють оголошеннями про продаж вершкового масла з Гадяча за ціною 60 грн/кг. На думку експертів, ціна цього масла повинна бути удвічі більш.

За адресою, вказаною на другий пачці, — смт Рожнятів Івано-Франківської області, вулиця Мазепи, 115 – виявився пустир і приватний будинок. Єдиний в смт молокозавод за кілька кілометрів звідси, за словами охорони, теж не працює.

Територія за парканом свідчить про інше: свіжі корпуси, підстрижені газони. Місцеві жителі розповідають, що завод працює 2-3 рази на тиждень, правда, молоко у населення, як раніше, не бере.

Малюнок на пачці івано-франківської олії, яку продають по 14 грн, один в один як на одній з білоруських марок. Собівартість української пачки, якщо вона зроблена з трансжирів, не перевищує 5 грн з упаковкою, кажуть фахівці.

 

Додамо, що трансжири заборонені в 9 країнах світу – наприклад, Данії, Норвегії, Ісландії. Число серцево-судинних захворювань і смертей від них там істотно скоротилася.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter