У чоловіків, що перебувають в зоні бойових дій і одночасно страждають від депресії, знижується активність сперматозоїдів, що в кінцевому результаті призводить до безпліддя.

Читайте також: У МОЗ спростували популярні міфи про інсульт

Так, група ізраїльських учених проводила дослідження з чоловіками, які брали участь у бойових діях в секторі Газу. Експеримент тривав з 2009 до 2017 року, пише 24 канал.

Науковці для досліджень брали зразки сперми у чоловіків в мирний час і після війни. З'ясувалося, що під час бойових дій у сильної статі знижувалася активність сперматозоїдів. Проте після того, як чоловіки повернулися додому, їх репродуктивна функція практично повністю відновилася, але у 37% було виявлено безпліддя.

"Психологічний стрес, як відомо, негативно впливає на репродуктивну здатність, однак досліджень, присвячених впливу стресу на якість сперми, існує небагато", – сказав Еліаху Левітас, науковець ізраїльського університету Бен-Гуріона.

Читайте також: Стало відомо, чому не варто приймати душ у спеку

Також, науковці зауважили, що причиною безпліддя найчастіше стає саме знижена активність сперматозоїдів, на яку впливає багато факторів: вік, спосіб життя, вага, стреси тощо.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter