Літній відпочинок у школярів асоціюється з довгими канікулами, а ті, в свою чергу, із відпочинком у літньому таборі.

Читайте також: Чому важливо снідати: 5 беззаперечних фактів

Про те, що зробити, щоб відпочинок дитини не перетворився на нічний кошмар, розповів в завідувач консультативно-інформаційного відділу "1583" Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Олександр Комашко, пише УНН.

"Є норми приготування їжі, в таборах вони є – регульовані законодавством. Це – свіжа їжа, миті овочі-фрукти. Приготування і вживання має бути одразу, приготовлена їжа має зберігатись декілька годин – може 5-6 максимум. Тобто, якщо це якісь салати, м’ясна їжа. І при цьому краще не заправляти їжу – якщо можна, зробити заготовку самого салату, але додавати соуси чи інші заправки безпосередньо перед вживанням. Інгредіенти необхідно зберігати в холодильних камерах по можливості, тому що без неї продукти не будуть довготривало зберігатись – навіть якщо вони в упаковці", – каже лікар.

Так, загальні положення санітарно-гігієнічних вимог до дитячих закладів відпочинку детально вказують вимоги до організації харчування, зокрема норми зберігання продуктів та їхню рекомендовану для вживання дітей кількість.

Проте одних лише норм іноді буває недостатньо, зазначають лікарі.

"Дитина має мити руки перед їжею, батькам варто дати їй з собою мокрі серветки", – додав він.

За словами медика, дітям також краще слідкувати за своїм харчуванням.

Лікар каже, треба дивитись, що їси: "якщо дитині щось не подобається зовнішньо, якщо їжа має неприємний присмак або незвичайний. Наприклад, є те, що вона їла, звичайно — тут вона бачить, що щось не так. То потрібно, щоб вона просто відсунула і не їла цього. І все".

Читайте також: Які продукти краще вживати в спеку

Хвору дитину бажано тимчасово, до прибуття лікаря, ізолювати від решти колективу.

У дитячих таборах зазвичай є медпункт, з досвідченим працівником і необхідними медикаментами. Проте за бажанням можна зібрати дитині аптечку "швидкої допомоги" з собою.

"В нормальному таборі зазвичай є медпункт, де має бути аптечка і все необхідне. Але взагалі, в принципі, стандартний набір аптечки – це засоби від харчових отруєнь, абсорбенти: активоване вугілля, препарати, що мають абсорбуючу дію, регідрон. Займатись самолікуванням ні в якому разі не можна, проте для профілактики активоване вугілля можна вжити, але одразу, як відчули себе недобре", – сказав Комашко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter